Sindikat obrazovanja - Foto: RTRS

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je na sastanku sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem da svako povećavanje plata mora biti u skladu sa realnim budžetskim mogućnostima.

Stojičićeva i Gnjatić razgovarali su o dosadašnjim povećavanjima plata, kao i o položaju prosvjetnih i radnika u kulturi, te podsjetila da se od 2018. godine kontinuirano svake godine iz budžeta Srpske vrši dodatno izdvajanje s ciljem povećanja plata prosvjetnih radnika i zaposlenih u kulturi, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulutre.

Ona je istakla da je u toku razgovora sa prosvjetnim radnicima prepoznala njihovu zahvalnost za sva dosadašnja povećanja ličnih primanja.

- Oni imaju razumijevanje da interes učenika treba da bude na prvom mjestu i da to podrazumijeva ne samo ulaganje u plate, već i u nastavak infrastrukturnog ulaganja u vaspitno obrazovne ustanove, opremanje škola, kao i sprovođenje edukacija za prosvjetne radnike - istakla je Stojičićeva.

Iz Ministarstva napominju da su predstavnici Sindikata obrazovanja nauke i kulture iznijeli stav da je njihov prioritet da se izvrši povećavanje plata nastavnog osoblja u školama.

Nakon sastanka, Gnjatić je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da što prije bude riješeno pitanje izjednačavanja platnih koeficijenata za zaposlene u ovim oblastima sa ostalim budžetskim korisnicima.

Iz Sindikata navode da je od 25.000 radnika zaposlenih u obrazovanju skoro 17.000 sa visokom stručnom spremom, a sa platom manjom i do 300 KM od radnika zaposlenih u javnoj upravi.

Kako nije postignut dogovor, iz Sindikata su za ponedjeljak najavili razgovore sa predstavnicima Ministastva za visoko obrazovanje.