Sindikalna organizacija RiTE Gacko oglasila se saopštenjem povodom bajava o spavljivanju RDF otpada u TE Gacko.
Saopštenje koje potpisuje predsjednik Željko Tepavčević prenosimo u cjelosti:

Pošto niko od organa kojima smo se obratili ispred Sindikalne organizacije RiTE Gacko nije odgovorio na naš dopis od 12.06.2023 godine ovim putem se obraćamo svim radnicima RiTE Gacko, svim građanima Gacka i regije Hercegovina, svim institucijama, vlasti i javnosti.

Namjera rukovodstva RiTE Gacko da spaljuje RDF otpad u kotlu Termoelektrane je nedopustiva jer nas pogon ne zadovoljava tehničko-tehnološke uslove a pogotovo ne zadovoljava ekološke uslove.
Smatramo da je dovoljno što svakodnevno gutamo prašinu sa Rudnika i pepeo sa dimnjaka Termoelektrane i da golim životima trebamo zabraniti spaljivanje RDF otpada čiji sastav nije u potpunosti poznat a po zvaničnim podacima u njemu se nalaze i teški metali od kojih su mnogi kancerogeni.

Zgrozeni smo činjenicom da je načelnima Gacka i predsjednika Skupštine opštine Gacko baš briga za ovu potencijalnu ekološku katastrofu pa se nisu ni udostojili da odgovore na naš dopis i iznesu svoje stavove i mišljenja po ovom pitanju.

Ukoliko se Uprava RiTE Gacko odluči na bilo koji korak ili da pravi skladiste za RDF otpad ili da ga sagorijeva u kotlu Termoelektrane s pravom ćemo im dati epitet “ Ubica naroda Gacka“ a ovim putem obavještavamo sve da nećemo iskoristiti samo sindikalne vidove borbe nego i sve druge kako bi smo zaštitili živote nas, naših porodica i naše djece.

Željko Tepavčević

Predsjednik SO RiTE Gacko