Gacko: Sastanak Sindikata elektroprivreda Srpske i Srbije - Foto: RTRS
Republika Srpska i Srbija imaju značajne elektroenergetske kapacitete koje treba očuvati, kao i oba elektroenergetska sistema.

Sindikati Elektroprivrede Republike Srpske i Elektroprivrede Srbije zahtijevaće od svojih vlada da učine sve kako bi bila očuvana proizvodnja električne energije, posebno iz termoelektrana, poručeno je sa sastanka predstavnika sindikata, održanog u Gacku, na kome je razmatran i položaj radnika zaposlenih u elektroprivredama.

Očuvanje proizvodnje električne energije iz termoelektrana, iz kojih dva sistema dobijaju više od polovine energije, važno je, jer su domaći rudokopi nacionalno bogatstvo. Sindikalci kažu da će učiniti sve da tokom kriznog perioda termoelektrane rade stabilno. Termoelektrana Ugljevik, poslije jednomjesečnog remonta, sutra se vraća u proizvodnju.

Potpredsjednik Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije Dušan Bakić ukazao je na značaj rada termoelektrana, posebno u uslovima energetska kriza u svijetu i naglasio da je ugalj naše prirodno bogastvo koje treba maksimalno iskoristiti.

- Ne bojimo se obnovljivih izvora energije i zalažemo se za zaštitu životne sredine, ali je za njihovo veće korišćenje potrebno bolje spremiti tržište i energetske sisteme Srbije i Srpske da bi to mogli da podnesu - ukazao je Bakić.

Predsjednik sindikata Rudnika i Termoelektrane Gacko Željko Tepavčević rekao je da se ne mogu pod svaku cijenu poštovati direktive EU, već se mora voditi računa o nacionalnim interesima i zaštititi domaće proizvođače struje da bi sačuvali energetsku nezavisnost, bez koje, kako je rekao, nema ni političke, ni državne nezavisnosti.

Stručnjak za energetiku Cvjetko Stojanović rekao je da je proces dekarbonizacije, koji su nametnule bogate zemlje, bio proces demonizacije uglja. To žele da nam nametnu bogate zemlje, koje su iskoristile svoje resurse, a neke, kao Njemačka, ponovo aktiviraju termoelektrane.

- Zašto se nama, zemljama osiromapšenim ratovima i sankcijama, ne dozvoljava da iskoristimo naše bogatstvo, naš ugalj? To je naša nafta, naš gas - ističe Stojanović.

Sindikalci kažu da nisu zadovoljni jer plate radnicima nisu odavno povećavane. Tvrde da zbog toga nema dovoljno proizvodnih radnika, posebno u termoelektranama, a imaju veliki broj zaposlenih. Suštinu problema vide u situaciji kako prebroditi krizu sa energentima.

Predsjednik Sindikalnog odbora ERS-a Zoran Mićanović rekao je da je suštinski problem što je struja najjeftiniji energent za grijanje, pa se može doći u situaciju da uvozimo značajne količine skupe struje zbog velike potrošnje.

Sindikalci su poručili da će o zajedničkim problemima u dvije elektroprivrede upoznati vlasti Republike Srpske i Srbije.