SPC (Foto: SPC) -
Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve pozdravio je danas odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje Evroprajda u Beogradu i na tome čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi, saošpštila je Informativna služba SPC-a.

Sinod je, kako se navodi, izrazio uvjerenje da održavanje "te parade u službi promovisanja LGBT ideologije, koja pokušava da se nametne Evropi i takozvanom zapadnom svijetu uopšte, pa, nažalost, i našem narodu, ne bi bilo od koristi nikome".

- Naprotiv! To bi izazvalo dodatne tenzije i nove podjele. Među vjernicima Srpske pravoslavne crkve i svih ostalih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji izazvalo bi ogorčenje i revolt - ističe se u saopštenju.

Sinod SPC-a smatra da je "sama LGBT tematika neumjesna, posebno u dane kada za Srbe u Srbiji i svugdde u svijetu postoji tema nad temama - tema Kosova i Metohije".

- Naš državni vrh, na čelu sa predsjednikom Srbije, beskompromisno i neodstupno se bori za očuvanje naše iskonske južne pokrajine u sastavu Srbije, za spas naših najvećih svetinja, počevši od Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške i za opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima - navodi se u saopštenju.

Sinod SPC napominje da država Srbija "u toj časnoj i svetoj borbi uživa nepodjeljenu molitvenu, moralnu i otadžbinsku podršku Srpske pravoslavne crkve.

- Svi zajedno, saborno, jednodušno, bez "pete" ili "šeste" kolone među nama, pozvani smo i prizvani da na djelu budemo pravoslavni hrišćani i srpski rodoljubi, zavjetni narod Svetoga Save i Svetoga kneza Lazara, prijatelji Božji i prijatelji naših bližnjih, ničiji neprijatelji, a to znači - ni neprijatelji svoje Crkve, svoga naroda, svoga bića, svog istorijskog i metaistorijskog naznačenja - poručili su iz Sinoda.

Vlada Srbije ranije danas je saopštila da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbjedno održavanje manifestacije Evroprajd, posebno imajući u vidu činjenicu da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe taj događaj da bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost.