sudija-sipa.jpg

Sudija banjalučkog Osnovnog suda Nebojša Pejović uhapšen je u akciji "Barka" zbog sumnje da je uzeo 1.000 evra od vlasnika jedne firme da bi mu pomogao da pobijedi u jednom sudskom sporu, saznaje "Glas Srpske".
Hapšenje su izveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA, a prema našim informacijama sudija je uhapšen u restoranu "Slatina".

On se kako saznajemo tu našao sa osobom od koje je primio novac da bi joj sredio da dobije spor koji je vodio drugi sudija. Izvor blizak istrazi je pojasnio da su istražioci znali za njegove nelegalne radnje pa je organizovana akcija hapšenja. Tokom istrage korišćen je informator koji je sarađivao sa policijom i tužilaštvom. Saznajemo da je sudija pao prilikom simulovane primopredaje novca koji mu je i dao informator.

- Pejović je uzeo označene novčanice, nakon čega je i uslijedilo hapšenje - kazao je naš izvor.

Pojasnio je da sve ukazuje na to da je Pejović bio posrednik u poslu i trebalo je da iskoristi svoj uticaj da bi izdejstvovao povoljniji ishod za jednog privrednika. Radilo se o sporu u vezi sa imenom firme. Akcija "Barka" izvedena je po naredbi Republičkog tužilaštva koje rukovodi istragom.

Portparol SIPA Luka Miladinović potvrdio je da je uhapšena jedna osoba u akciji "Barka", ali nije navodio njen identitet.

- Osumnjičeni je nosilac pravosudne funkcije u Banjaluci. Teretimo ga da je počini krivično djelo trgovina uticajem - rekao je Miladinović.

Prema njegovim riječima, prilikom akcije hapšenja SIPA je po naredbi Osnovnog suda u Banjaluci pretresla njegov stan, vozilo i kancelariju koju je koristio.

- Tokom pretresa otkrili smo i privremeno oduzeli predmete koji potiču iz izvršenja krivičnog djela, koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku - kazao je Miladinović.
Dodao je da će nakon kriminalističke obrade uhapšena osoba u zakonskom roku biti predata u nadležnost Republičkog tužilaštva.

U ovom tužilaštvu su samo potvrdili da je uhapšena jedna osoba koja je nosilac pravosudnih funkcija, ali nisu navodili detalje. Istakli su da će više detalja biti poznato nakon što bude okončana istraga.

Ovo je u posljednjih mjesec dana treće hapšenje koje su izveli pripadnici SIPA među redovima pravosuđa.

Podsjetimo da su krajem marta privedene sudije iz Orašja i Kantonalnog suda u Odžaku zbog primanja mita.Sudija Nebojša Pejović već je sumnjičen za više malverzacija, a mediji su ranije pisali da je bio umiješan u razne nezakonite radnje.

Njemu je na teret stavljano nezakonito postupanje i u slučaju FAM "Jelšingrad" u stečaju, gdje je 2012. godine tadašnji Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu protiv četvoro osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja tešku blizu dva miliona KM.