SIPA hapsila u Mostaru u okviru akcije "Nitro"Foto: Fena/Arhiva | SIPA hapsila u Mostaru u okviru akcije "Nitro"


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su u sklopu akcije "Nitro", uhapsili jednu osobu na području Mostara, te su pronađeni oružje i municija.

Na osnovu usmene naredbe Opštinskog suda u Mostaru, izvršen je pretres kuće i pomoćnih objekata na jednoj lokaciji a uhapšeni je kriminalistički obrađen i o daljem statusu će odlučivati Kantonalno tužilaštvo Mostar.

"Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti sledeći predmeti: puška M48, ručni raketni bacač “zolja” sa odgovarajućim eksplozivom marke PBP 64 mm, M80, 15 ručnih bombi, mitraljez i šest automatskih pušaka kalibra 7,62 mm, četri okvira za automatsku pušku, dva trotilska metka od po 500 i 100 grama, sporogoreći štapin dužine 20 centimetara, nosač za trotilski metak, eksploziv nepoznate marke težine oko 100 grama, 530 komada metaka za automastku pušku kalibra 7,62 milimetra, pancir i novac u iznosu od 5. 500 evra", navode iz SIPA.

Akcija "Nitro", realizovana je u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko - neretvanskog kantona a zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.