SIPA u dvije akcije uhapsila 16 osoba, zaplijenili desetine hiljada maraka

SARAJEVO, SREBRENICA - U akcijama "Plug" i "Tragač", koje je juče izvela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ukupno je uhapšeno 16 osoba, saopšteno je iz SIPA.

Akciju "Plug" realizovali su na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica, kada su pretresli stambene i poslovne objekte i pokretne stvari na 17 lokacija.

"Uhapšeno je 13 lica, koja su sprovedena u prostorije SIPA radi kriminalističke obrade i ispitivanja", naveli su iz SIPA, te dodali da su potom četiri lica predata Tužilaštvu BiH.

Tokom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko 3.250 kilograma duvana za nargilu, 509 kilograma uglja za nargilu, 15.400 evra, 3.350 KM i drugi predmeti.

U akciji "Tragač" uhapšena su tri lica, a na području Lončara, Donjeg Žabara, Pelagićeva, Čović Polja, Odžaka i Brčko ditrikta policajci su pretresli stambene objekate i pokretne stvari na šest lokacija.

Osumnjičene terete za prodaju droge, te su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja predati Okružnom javnom tužilaštvu Doboj.

"U akciji 'Tragač' otkriveno je i privremeno oduzeto oko sedam kilograma materije koja asocira na marihuanu, 12 paketića materije koja asocira na spid, oko 500 grama materije koja asocira na kokain, 50 cijelih stabljika materije na sušenju koja asocira na marihuanu, oko 4.500 KM, 2.065 evra i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz", naveli su iz SIPA.