U Facebook grupi „Trebinje- grad sa stilom“ izvjesni Ishak Karamehmedović objavio je jutros video zapis u kome se može čuti kraća izjava koju je ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić dao medijima, ali i duži video zapis snimljen 17.9.1995. godine sa naslovom "SANA 95".

trebinje-objava.png Video zapis „ SANA 95“ pokazuje tadasnjeg komandanta Petog korupusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića i vojnike tzv. Armije BiH koji kreću u rušilački pohod i etničko čišćenje srpskog stanovništva iz zapadno-krajiških opština.

Svjesno ne prenosimo video objavu Ishaka Karamehmedovića, jer nam nije namjera da širimo međunacionalnu netrpeljivost. Mi samo želimo da ukažemo da ovakve objave niti poruke nisu primjerene, pogotovo ne u grupi koja ima veze sa Trebinjem. Objava je, nakon što su čitaoci prijavili, izbrisana.

Izvjesni Ishak Karamehmedović je, iz njemu znanih razloga i na svoj način, podsjetio na ratna dešavanja, a mi ga podsjećamo- Atif Dudaković je komandovao akcijama "Grmeč 94" i "Sana 95". Osumnjičen je za ratne zločine počinjene na području Petrovca, Ključa, Sanskog Mosta i Krupe na Uni. Prema podacima institucija RS koje se bave istraživanjem ratnih zločina i traženjem nestalih, u akcijama Petog korpusa tokom 1995. u pomenutim opštinama ubijeno je 870 srpskih civila i 400 vojnika, a spaljeno više od 30 sela. Na tom području pronađena je 21 masovna grobnica sa tijelima ubijenih Srba.

Za svoje zločine Atif Dudaković još nije osuđen.