Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, dočekaće Novu godinu u ponoć između subote i nedjelje, 13. i 14. januara.
Doček Pravoslavne Nove Godine - Foto: RTRS
Doček Pravoslavne Nove GodineFoto: RTRS

Za doček pravoslavne Nove godine u najvećem gradu Republike Srpske, Banjaluci, sve građane i mnogobrojne posjetioce i ove godine očekuje etno spektakl.

U izuzetno bogatom programu, koji počinje sutra uveče, nastupiće članovi pjevačkih grupa kulturno-umjetničkih društava "Pelagić" i "Čajavec", "Sveti Sava", "Piskavica", Muzički atelje Jelene Stanišić, Damjan Vračar, Balkan koncept orkestar, te mladi sugrađanin Danilo Milosavljević.

Zvijezde večeri na dočeku pravoslavne Nove godine biće etno pjevačica Danica Krstić i glumac i pjevač Milan Vasić, a u okviru programa te večeri nastupiće i Trubački orkestar "Barka Bras".

U Bijeljini doček pravoslavne Nove godine biće organizovan na gradskom trgu, gdje će stanovnici Semberije i okoline moći da uživaju uz grupu "Legende" i lokalni bend "Štrajk".

Za sve koji na otvorenom odluče da dočekaju ulazak u novo ljeto prema julijanskom kalendaru, biće posluživano kuvano vino. Ugostiteljski objekti i u ovoj prazničnoj noći radiće neograničeno.

Na Trgu pravoslavlja u Derventi doček pravoslavne Nove godine biće uz nastup Jelene Tomašević, kojem će prethoditi i bogat program za djecu.

Organizator dočeka je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Dervente, uz podršku Turističke organizacije grada i Narodne biblioteke "Branko Radičević", a uz pokroviteljstvo Gradske uprave. Tradicionalno, prije ponoći u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice biće služen moleban.

I u Šamcu na Gradskom trgu biće organizovan doček pravoslavne Nove godine. Program počinje u 22.00 časa, planiran je nastup Mine Kostić, dok je za ponoć predviđen vatromet.

U opštinama Pale i Istočno Novo Sarajevo biće organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom. Na Studentskom trgu u Palama od 22.00 časa biće održan koncert pjevačice etno, duhovne i rodoljubive muzike Danice Crnogorčević, dok će od 21.00 čas nastupiti sestre Milica i Maja Stanišić i Muzički ansambl "Pale".

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu od 22.00 časa nastupiće beogradska grupa "Piloti". Za posjetioce će biti obezbijeđeno besplatno kuvano vino.

I na Trgu patrijarha Pavla u Brodu organizovan doček uz koncert, kuvano vino i čaj, te vatromet, najavljeno je iz lokalne Turističke organizacije.

Koncert pjevačice Rade Manojlović počeće u 21.00 čas. Proslavu Nove godine organizuje Turistička organizacija opštine Brod, pod pokroviteljstvom lokalne zajednice.

U Trebinju je većina ugostiteljskih objekata priredila bogat program za domaće stanovnike i posjetioce povodom pravoslavne Nove godine, dok doček na otvorenom nije planiran, izjavila je direktor trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Ona je rekla da očekuje da će Trebinje i za doček pravoslavne Nove godine biti puno i da će svi moći da odmore i uživaju u tom gradu i sadržajima koje nudi, kao i brojnim restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim objektima.

Pravoslavna Nova godina u Milićima večeras će biti dočekana proslavom na Trgu rudara, gdje posjetioce očekuju muzika uživo, posluženje i vatromet. Program će početi u 21.00 čas.

Doček pravoslavne Nove godine na otvorenom večeras će biti organizovan u Doboju i Stanarima, dok je građanima Petrova i Teslića organizovan doček u zatvorenom.

Dobojlije će novogodišnju noć u Parku narodnih heroja provesti uz orkestar Stefana Miloševića i pjevačicu Stanojku Mitrović - Ćanu, a u ponoć je predviđen vatromet.

Koncertom, koji počinje u 20.30 časova, ujedno će u Doboju biti završena manifestacija "Zimska čarolija".

Iz Opštinske uprave Stanari potvrđeno je da će, uz kuvano vino i čaj, od 21.00 čas mještane na platou ispred Opštinske uprave zabavljati grupa "Deminutiv" i pjevačica Maja Marijana.

Iz Opštinske uprave Teslić su naveli da će tradicionalno povodom pravoslavne Nove godine u Spomen-hramu Svete Trojice u Tesliću biti služen moleban.

Iz Opštinske uprave Petrovo rečeno je da se doček pravoslavne Nove godine organizuje u Domu kulture u Kakmužu od 19.00 časova, uz muzički program, kuvano vino i pođelu paketića za najmlađe.

Na Trgu Mladena Oljače u Novom Gradu večeras će biti organizovan doček pravoslavne Nove godine, uz koncert pjevača Peđe Medenice. Program počinje od 22.00 časa, a početak Nove godine označiće vatromet, dok će čestitku građanima uputiti načelnik opštine Miroslav Drljača.