Mirjana Mira Marković, udovica predsjednika SR Jugoslavije, Slobodana Miloševića, jugoslovenska političarka, preminula je danas u 77. godini života.


Markovićeva je rođena 10. oktobra 1942. u Požarevcu, a studije sociologije pohađala je na Univerzitetu u Beogradu, gdje je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.


Široj javnosti poznata je po političkom angažmanu, te je na političku javnu scenu zvanično ušla osnivanjem političke partije Jugoslovenska levica (JUL) čija je bila predsjednica.


Zbog svojih političkih i nepolitičkih djela kao i mnogobrojnih malverzacija, za njom je 2005. godine raspisana potjernica nakon čega je pronašla azil u Rusiji koja nije željela da je isporuči srpskim vlastima.Iako se u srpskoj i svjetskoj javnosti spekulisalo da Markovićeva stoji iza brojnih maleverzacija i ubistava političkih neistomišljenika i novinara, Apelacioni sud u Beogradu je 28. marta 2019. ukinuo presudu kojom je osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja pri dodjeli državnih stanova, te naložio da se suđenje ponovi.


Još kao gimnazijalka pridružila se Savezu komunista, a 1994. godine osnovala JUL koji je narednih šest godina bio glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).


Sa pokojnim Miloševićem imala je dvoje djece, sina Marka i kćerku Mariju.


Izvor Srpska info