U Istočnom Sarajevu održan je pomen poginulim i umrlim borcima 65. zaštitnog motorizovanog puka Generalštaba Vojske Republike Srpske. Položeni su vijenci na spomenik palim borcima i izvršena mirnodopska smotra nekadašnjih pripadnika te jedinice.U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu služeni su liturgija i pomen za poginule borce 65. zaštitnog motorizovanog puka Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Na platou ispred hrama postrojili su se nekadašnji pripadnici ovog puka koji su dočekali i pozdravili ratnu zastavu proslavljene jedinice.

Na svečanoj akademiji bilo je riječi o ratnom putu zaštitnog puka, koji je, prema riječima ratnog komandanta generala Milomira Savčića, dao nemjerljiv doprinos odbrani srpskog naroda, stvaranju i očuvanju Republike Srpske.

Savčić je podsjetio da je ova jedinica prošla sva ratišta, uglavnom tamo gdje je bilo najteže, a posebno veliki broj dejstava izvela je u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

On je istakao da je ovaj puk najmlađa jedinica VRS čiji su sastav, uglavnom, činili mladi vojnici. Uvjeren je da će, pored Gvozdenog puka iz ranije srpske istorije, i Zaštitni puk naći mjesto u novijoj srpskoj istoriji, jer je onim što je uradio to i zaslužio.

65. motorizovani puk Generalštaba VRS, najelitnija je jedinica koja je za svoj doprinos odlikovana Ordenom Miloša Obilića.

- Ova jedinica je izvršavala najsloženije borbene zadatke na najtežim dijelovima ratišta. Tamo gdje su naše jedinice bile pod najvećim udarima upotrebljavana je ova jedinica, odnosno gdje je trebalo izvršiti proboj neprijateljskih položaja - naglasio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Tradiciju 65. motorizovanog puka čuva udruženje istog naziva, koje se brine o demobilisanim saborcima i porodicama svojih poginulih saboraca.

Predsjednik ovog udruženja, Zoran Berak, rekao je da je njihov cilj očuvanje tradicije, borba za poboljšanje statusa demobilisanih boraca VRS i učesnika rata i evociranje uspomena na poginule pripadnike ove jedinice kroz koju je prošlo oko 5.000 vojnika.

Današnjem druženju nekadašnjih pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka Generalštaba Vojske Republike Srpske prisustvovao je i Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića. Za njega je, kaže, u odsustvu oca, to čast i obaveza, jer se ovakvim okupljanjima daje doprinos jačanju Republike Srpske.

- Moramo da njegujemo svoje tradicije jer smo to skupo platili u periodima kada smo ih zaboravljali i usvajali tuđe tradicije. Mi smo kao narod uspjeli da se u jednom strašnom vremenu odupremo strahovitoj sili, jer su oni po ko zna koji put došli u našu kuću i pokušali da nam uzmu i slobodu i tradiciju - rekao je Darko Mladić.

Prema procjeni učesnika današnjeg druženja, kroz 65. motorizovani puk prošlo je oko 5.000 vojnika. Osamdeset ih je poginulo u borbama, a 300 ranjeno.