Barikade na KiM (Foto: Sputnik/ Teodor Anastasijević) -
Sjever Kosova i Metohije i dalje je blokiran što od strane građana, što od strane policije.

Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Na barikadama koje su Srbi postavili u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, noć je protekla mirno, ali napeto.

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je usaglašen tekst zahtjeva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Ne može se ni peške ni automobilom preko prelaza Jarinje i Brnjak.

Saobraćaj je zatvoren na glavnim putnim pravcima na sjeveru Kosova i Metohije, a može se kretati jedino sporednim putevima.

Noć je prošla mirno na barikadama koje su Srbi postavili u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića.

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je najavio da barikade treba odmah skloniti, tako da je noć protekla u iščekivanju akcije kosovske policije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je ukazao međunarodnim partnerima na bezobzirnost Prištine, povodom hapšenja Dejana Pantića.

Rekao je i da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Kfora za povratak određenog broja pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju KiM u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244.

Prije ponoći s vremena na vreme čule su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povrijeđenima ili ranjenima.

Pripadnici specijalne kosovske policije su prema riječima Davora Markovića na putu Lučka Reka - Gazivode kod mjesta ribnjak zaustavili njega i njegovog sina i zadržali ih više od sat vremena.

On kaže da su njegovom sinu nanesene povrede glave i da mu je ukazana prva pomoć u ambulanti u Zubinom potoku.

Oko 19 sati odjeknule su dvije detonacije, ali njihovo porijeklo nije poznato.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani rekla je da je postignut dogovor da se izbori odlože za april 2023. godine.