Skočajić: Bogato kulturno ljeto u Trebinju

Savjet za kulturu grada Trebinja u okviru ovogodišnje manifestacije “Trebinjsko kulturno ljeto” prednost je dao tradicionalnim i kvalitetnim sadržajima, a posebno će biti zastupljeni dokazani umjetnici iz Trebinja, izjavila je Srni načelnik Odjeljenja za kulturu u Gradskoj upravi Slađana Skočajić.

“Ohrabrujemo naše umjetnike koji su dokazani da apliciraju posredstvom javnih ustanova i da dođu do Gradske uprave, da uvažimo njihovo prisustvo”, rekla je Skočajićeva.

Ona je navela da će 29. juna u Narodnoj biblioteci biti priređeno književno veče sa popularnim piscem Vladimirom Kecmanovićem, dok će 21. jula novu knjigu promovisati Mirjana Bobić Mojsilović, a 28. jula u Narodnoj biblioteci biće priređena promocija 10. knjige Trebinjca Dragana Kovača “To ti kažem”.

Skočajićeva je navela da će od 20. do 26. jula biće održana smotra najboljih ostvarenja amaterske pozorišne produkcije regiona “Festival festivala” koji traje više od 60 godina i jedan je od obilježja manifestacije “Trebinjsko kulturno ljeto”.

Prema njenim riječima, u Muzeju Hercegovine 26. jula biće priređena izložba slika najpoznatijih slikara iz BiH iz privatne kolekcije, a u gradskom pozorištu biće odigrana predstava “Potpuni stranci” čiji je režiser Trebinjac Miloš Lučić.

“Festival evropskog i mediteranskog filma bi trebao biti održan od 31. jula do 5. avgusta. Od autora festivala Peđe Milojevića smo tražili da promijeni koncept i da ove godine bude manje dokumentarnih, a više igranih filmova, odnosno da bude manji broj filmova, ali da budu kvalitetniji kako bi pravi ljubitelji filma mogli da dođu na sve projekcije”, rekla je Skočajićeva.

Prema njenim riječima, i ove godine će biti priređen Festival klasične muzike “Music and more summer fest” od 1. do 14. avgusta.

Skočajićeva je navela da će za slavu grada – Preobraženje biti priređena i izložba radova trebinjskih umjetnika, kao i koncert.

“Trebinje džez festival će najvjerovatnije biti održan nakon slave grada, već pregovaramo sa poznatim umjetnicima, a jedna od opcija je Josipa Lisac, nadam se da ćemo imati taj ugođaj u Trebinju”, rekla je Skočajićeva.

Ona je istakla da će u okviru ovogodišnje manifestacije “Dučićeve večeri poezije”, kao primarni izvođač nastupiti kompozitor i pijanista iz Trebinja Marko Kovač, koji je, kako je istakla, zaslužio tu poziciju jer je na muzičkom nebu klasične muzike pokazao koliko vrijedi.

Ona je podsjetila da manifestacija “Trebinjsko kulturno ljeto” tradicionalno počela manifestacijom “Dučićev dan”, koja je ranije održana, te najavila da će se koncept ove manifestacije posvećene velikom srpskom pjesniku Jovanu Dučiću značajno mijenjati u narednoj godini.

Skočajićeva je podsjetila da je, između ostalog, ranije odigrana predstava “Teško je reći zbogom”, priređen je Festival dječijih predstava u Domu mladih, kao i prvo međunarodno pijanističko takmičenje “Trebinje klasik”, dok je prethodnih dana u Narodnoj biblioteci priređeno veoma zanimljivo druženje sa poznatim dječijim piscem Ljubivojem Ršumovićem.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×