Vrhovni sud Republike Srpske usvojio je reviziju koju je uložio Rudnik i Termoelektrana "Gacko", a istovremeno odbacio reviziju kompanije "Boksit" iz Milića u njihovom dugogodišnjem sporu, izjavio je Srni direktor RiTE "Gacko" Maksim Skoko.

Maksim SkokoFoto: RTRS


Skoko je istakao da se ovaj sudski postupak, koji traje 21 godinu, vraća na ponovno suđenje.

On je ukazao na ozbiljnost situacije, ali je naveo da je zadovoljan presudom Vrhovnog suda Republike Srpske.

- Poslije zahtjeva "Boksita" za izvršenje presude i prinudnu naplatu pet miliona maraka, iskoristili smo sve pravne argumente i manjkavosti presuda nižih sudova kako bi spasili RiTE od finansijskog kolapsa. Zamislite da zbog nejasnih i neprofesionalnih vještačenja Republika Srpska sutra ostane bez proizvodnje trećine električne energije, a blizu 2.000 zaposlenih bez plate - rekao je Skoko.

On je naglasio da su menadžment RiTE "Gacko" i pravni tim koji su odabrali uspjeli da Vrhovnom sudu predoče neoborive argumente i na taj način izdejstvuju pozitivnu presudu.

- Negativan ishod se nije smio dozvoliti i drago mi je da smo uspjeli, vraćajući spor na ponovno suđenje. Dokazaćemo brojne nepravilnosti u vještačenju i ovaj slučaj dovesti do kraja sa pozitivnim ishodom za RiTE - naglasio je Skoko.

On je rekao da je ponosan na rad Uprave RiTE "Gacko" i pravnog tima, za koje kaže da su odradili sjajan posao, te pokazali odlučnost u dokazivanju nepravilnosti u sudskom sporu.

Skoko je podsjetio da je kompanija "Boksit" 2003. godine podnijela tužbu protiv RiTE "Gacko" za naknadu štete i zbog neraščišćenih poslovnih računa.

Dugogodišnji spor, u kojem su presude više puta poništavane i vraćane na ponovno suđenje, neposredno nakon njegovog dolaska na čelo giganta iz Gacka, vaskrsao je, kaže on, prvostepenim presudom da se "Boksitu" plati 15 miliona maraka.

- Nakon žalbe RiTE "Gacko" drugostepenom sudu, presuđeno je da se "Boksitu" isplati iznos od pet miliona KM, što bi RiTE dovelo u stanje finansijskog kolapsa, blokade rada, a bile bi upitne i isplate plata - rekao je Skoko.