U Trebinju je danas počela sa radom škola sporta za djecu uzrasta od šest do 10 godina, koja je na prvim treninzima okupila 170 mališana.
Cilj projekta, koji je pokrenut na inicijativu Gradske uprave je da se animira što više djece da se bave sportom, prvenstveno radi njihovog zdravlja, a potom i razvoja afiniteta prema određenom sportu.Velibor Brnjoš, sekretar Sportskog društva "Leotar" u okviru koga se sprovodi škola sporta kaže da će sa djecom raditi fakultetski obrazovani treneri, a da će biti prisutno i koordinaciono tijelo koje će nadzirati njihov rad.
Brnjoš je rekao da se, prema posljednjim podacima, ukupno 733 djece u sve tri trebinjske osnovne škole ne bave nijednim sportom, napominjući da će se na treninzima raditi na elementima atletike, gimnastike, košarke, fudbala, odbojke i rukometa.
"Prva godina je besplatna, a polaznici škole dobiće i besplatnu opremu, to jeste majicu za treniranje, a biće i pod nadzorom fizioterapeuta", naveo je Brnjoš.
Dugogodišnji profesor fizičkog vaspitanja Petar Čolović koji će i nadzirati rad mladih trenera kaže da je izuzetno zadovoljan kako je protekao prvi trening, ali i da je oduševljen reagovanjem i djece i roditelja.
On kaže da je veoma važno da djeca u ovom uzrastu kada ubrzano rastu i razvijaju se, vježbaju i da se kreću.
"Nedovoljno kretanje prouzrokovao je `virus` – telefon, tablet, televizor, računar", smatra Čolović i dodaje da je neophodno da se ojačaju mišići kako bi se održava koštani i zglogbni sistem, te da se djeca pravilno i zdravo razvijaju.
On je istakao da u budućem periodu očekuje da još masovniji odziv djece.

Polaznik škole sporta devetogodišnja Jana Musić kaže da je srećna što može da se bavi sportom i druži sa svojim vršnjacima. "Nisam ranije učestvovala u sportskim aktivnostima i uvjerena sam da će mi treneri pomoći da izaberem sport koji mi najviše odgovara", kaže Jana sa kojom je došao i njen mlađi brat Marko.Prvim treningom oduševljen je bio i devetogodišnji Teo Lakić koji kaže da bi se volio baviti atletikom. Oboje ističu da im treneri pomažu i da neće propuštati nijedan trening.
Treninzi će se održavati u sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" u Bregovima, a u planu je da se treninzi održavaju i u dvorani Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" u Gorici.
SRNA