Učenici - Foto: RTRS
Iste lekcije o ćirilici, nacionalnoj književnosti, srpskom stradanju i drugim identitetskim pitanjima učiće đaci iz Srbije i Republike Srpske.

Njihovi nastavnici za časove će se pripremati iz dva nova priručnika objavljena za ključne nacionalne teme.

Primjenjivaće se na opšteobrazovnim predmetima - istoriji, geografiji, srpskom jeziku i književnosti, muzičkoj i likovnoj kulturi, svijeetu oko nas.

Prema riječima Snežane Milošević Ješić iz Zavoda za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, priručnici mogu odmah da se koriste u nastavi, a nastavnici ponuđena rješenja i smjernice mogu dodatno da dopunjuju i osmišljavaju.

Rukovodilac tima koji je izradio priručnik "Negovanje kulture srpskog naroda i razvijanje nacionalnog identiteta", kaže da su drugi priručnik "Očuvanje nacionalnog identiteta i vrijednosti u kontekstu osnovnog vaspitanja i obrazovanja" uradili stručnjaci Pedagoškog zavoda iz Banjaluke.

- Definisano je sedam zajedničkih tematskih područja, sa 16 oblasti, koje su stručnjaci dalje razvijali samostalno u okviru svojih ustanova, sa mnogobrojnim spoljnim saradnicima iz nastavne prakse. Posebno su se bavili temama za svaki razred osnovne škole - objašnjava Milošević Ješićeva.

Tako se prva oblast zove "Moj identitet" i u okviru nje se proučava ćirilica i njen značaj.

Druga oblast je "Srpski etnos" posvećena srpskom folkloru i običajima.

Treća je "Srpski jezik" i bavi se Vukom Stefanovićem Karadžićem, piscima i pjesnicima.

Četvrta oblast je "Dobročinstvo i zaveštanje" i posvećena je Svetom Savi, zadužbinama i manastirima.

Peta oblast zove se "Srbi kroz istoriju i srpski kulturni prostor".

Šesta oblast je "Život roda mog" i sedma je "Kultura sjećanja i pamćenja" koja se bavi događajima, ličnostima i stradanjem srpskog naroda kroz istoriju.

Tako je, na primjer, za osmake predviđena tema "Srpska stradanja tokom i nakon Drugog svjetskog rata: genocid nad Srbima u NDH - Jasenovac, Jadovno..., Oluja, NATO agresija...".

Milošević Ješićeva naglašava da je rad u praksi zamišljen tako da se nastavnici pet predmeta na koje se odnose navedene oblasti okupe i održe zajednički čas, blok časova ili tematski dan, dok će učitelji realizovati tematske dane.

Ako to nije moguće, onda će čas držati dva ili tri predavača. Za predavanja je, kaže, zgodno birati datume koji se odnose na određene događaje.

- Za đake od prvog do četvrtog razreda dali smo 64 tematska dana, a od petog do osmog razreda 64 smjernice za osmišljavanje tema - ističe Milošević Ješićeva.

Ona pojašnjava da objavljivanje Priručnika ne znači njegovu automatsku primjenu. On je samo preporučen, a nastavnici će sami planirati kada će i kako da ga primjenjuju.

Milošević Ješićeva ističe da izrada priručnika nije povezana sa najavama da će udžbenike od nacionalnog značaja izdavati država.

Zapamtiće kulturnu baštinu

Milošević Ješićeva kaže da je u priručnicima navedeno šta se očekuje da đaci umiju, razumiju i mogu da objasne i urade na kraju svakog tematskog područja.

Neki od tih ishoda su, recimo, da mali maturanti umiju da navedu primjere srpske kulturne baštine na srpskom kulturnom prostoru, objasne odraz istorijskih događaja i pojava u umjetničkim delima, pokažu na karti monumentalne spomenike i povežu ih sa istorijskim kontekstom.