Duka.webp

U nevesinjskoj regiji Gornje polje, pored Crkve Miloševke u selu Luka, održan je prvi skup bratstva porodice Duka iz cijele Hercegovine.

Skupu je prisustvovalo pedesetak članova ove porodice rasute po široj regiji, na koji su neki došli iz Beograda i pojedinih mjesta Vojvodine, Sarajeva i okoline, ali i iz daleke Australije, gdje sve sada žive i gdje su nastanjeni.

Skup je započeo liturgijom u crkvi, polaganjem vijenaca na spomen-obilježju poginulim pripadnicima lučke mjesne zajednice u posljednjem ratu, kao i paljenjem svijeća na porodičnim grobovima predaka, a nastavljen kulturno-zabavnim programom i druženjem na kome je svima podijeljen primjerak Rodoslova Duka.

Kao ni mnoga naša bratstva i prezimena, ni Duke ne poznaju svoje pravo ishodište, ali nevesinjske Duke znaju da potiču od onih iz Dabra, opština Berkovići, te da je njihov ogranak osnovao Risto Duka, krajem 19. vijeka, doselivši iz Dabra u Gornje polje nevesinjsko.

Jovan Dučić u knjizi "Grof Sava Vladislavić" piše da su Duke dobile prezime po srednjem Savinom bratu Duki, dok internetski rodoslov Duke dovodi u vezu sa Mrnjavčevićima, kao njihovim direktnim potomcima.

Porodica Duka ima rođačke veze sa Dučićima, te sa jednim njihovim ogrankom iz Fatnice u Berkovićima, imaju istu krsnu slavu, Svetoga Agatonika, koji su proslavili 4. septembra i koja je dosta rijetka slava među pravoslavnim življem u Hercegovini.

Druženje u Nevesinju će se, kako je dogovoreno, proširiti i na ostale ogranke ove porodice, a za početak su, kako kažu, u Luci okupili i svoje komšije, pa je do kasnih popodnevnih sati ispred Crkve Miloševke odjekivala hercegovačka ganga.

Tom prilikom su zapjevala i dvojica najstarijih - Sreten Duka i Radoslav Glogovac, saplemenik glumca Nebojše Glogovca.

Okupljanje Duka će se, kako je dogovoreno, ubuduće odvijati svake tri godine, jer je to, kako dodaju, najbolji primjer homogenizacije, ne samo porodica stare Hercegovine, nego i nacije u cjelini.