kort-parking.jpg (346 KB)

Dvije teme vezane za rad Javnog preduzeća Parking servis Trebinje ovih dana su izazvale veliku pažnju kod građana Trebinja.

Prva je odluka odbornika Skupštine grada koja je usvojena na posljednjoj sjednici a odnosi se na poskupljenje cijena parkinga na području Trebinja. Pažnju su izazvale i aktuelnosti vezane za modernizaciju, digitalizaciju i automatizaciju parkinga na području Grada.

Marko Miskin, direktor Javnog komunalnog preduzeća Parking servis Trebinje kaže da će se u prvoj i drugoj gradskoj zoni parking naplaćivati po različitim cijenama u sezoni od 15.maja do 15. septembra i van nje, od 15. septembra do 15. maja.

„Od 15. maja do 15. septembra cijena po započetom satu će iznositi 3 KM, koliko je koštala i do sada. Od 15. septembra do 15. maja, odnosno van sezone, cijena će biti skuplja za 50 feninga i sada će iznositi 2 KM po započetom satu. Cjelodnevna parking karta u prvoj zoni, u sezoni, iznosiće 20 KM, dok će van sezone cijena ostati nepromijenjena i iznosiće 10 KM“, ističe Miskin.

Prema njegovim riječima, u drugoj parking zoni cijena po započetom satu biće marku i po, a van sezone 1 KM - kako je to bilo i do sada.

„Cjelodnevna parking karta u drugoj zoni, u sezoni, iznosiće 10 KM umjesto dosadašnjih 5 KM, dok će van sezone cijena sa sadašnjih 5 KM ubuduće koštati 8 KM. Povlašćena mjesečna parking karta za pravna lica, fizička lica i preduzetnike u drugoj zoni, u sezoni iznosiće 40 KM umjesto dosadašnjih 30 KM, dok će cijena van sezone iznositi 30 KM, umjesto dosadašnjih 20 KM.

Miskin ističe i da će parkiranje na parkingu u bivšoj kasarni, u ulici Vojvode Stepe Stepanovića, ubuduće iznositi 1,50 KM po započetom satu tokom cijele godine. Dosadašnja cijena je bila 0,50 KM po započetom satu.Povlašćena mjesečna karta na ovom parkiralištu iznosiće 30 KM, umjesto dosadašnjih 10 KM. Modernizacija, digitalizacija i automatizacija parkinga na području Grada Trebinja se odnosi na dva zatvorena parkinga u ulicama Vojvode Stepe Stepanovića - bivša kasarna i u Njegoševoj ulici na kojima će biti automatske rampe gdje će korisnici putem naplatnih terminala koji se nalaze u tim ulicama sami moći da plate parking. Ono što je novina jeste mogućnost takozvanog kartičnog plaćanja.

„Što se tiče ostale modernizacije ona se odnosi na postavljanje parking senzora na parking mjesta u cijeloj prvoj zoni i jedan dio druge zone (ulica Vuka Karadžica 2,ulica Stepe Stepanovića), a na početku tih ulica nalaziće se elektronske table obavještenja o slobodnim parking mjestima. Samim tim smanjiće se gužve u samom centru grada jer ako je sve zauzeto vozač će nastaviti kretanje prema drugoj ulici u kojoj ima slobodnih mijesta“, kaže Miskin.

Cijelokupan projekat finansira Elektroprivreda RS,koja je raspisala tender za nabavku i ugradnju opreme, a po završetku i aktiviranju sistema u rad Parking Servis i Elektroprivreda će ugovorom regulisati međusobne odnose. Kako kažu u Parking servisu Trebinje od modernizacije očekujemo povećanje prihoda i bolju kontrolu naplate parkinga, a sa povećanjem prihoda investirali bi u uredjenje Sjevernog logora, gdje je bi napravili moderan zatvoreni parking kao u nekadašnjoj kasarni.