IMG_1484_resized_20230614_101748730.JPG (285 KB)

Skupština grada Trebinja jednoglasno je danas podržala inicijativu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića o uspostavljanju saradnje Grada Trebinja sa opštinama Nikšić i Herceg Novi.

Za prijedlog je glasalo svih 20 prisutnih odbornika, uz aplauze podrške.

„Kroz istoriju nas vežu bliske veze, ovom odlukom ćemo samo formalizovati našu izuzetnu saradnju i dodatno učvrstiti naše dobrosusjedske odnose sa bratskim narodom u Crnoj Gori. Ovo će donijeti nove zajedničke projekte u privredi, kulturi, sportu, na svim poljima. Hvala svim odbornicima koji su podržali prijedlog“, rekao je Ćurić.

Inicijativu je, u ime Kluba SDS-a podržao i odbornik Ilija Mastilović i Blagoje Šupić, odbornik SNSD-a, koji je istakao da je riječ o saradnji sa našom braćom u Crnoj Gori.

Uspostavljanje saradnje i bratimljenje sa susjednim opštinama, koje je planirano za krsnu slavu grada, Preobraženje Gospodnje, podržao je i odbornik Luka Petrović.

„Ovo je važan trenutak, moglo se ovo učiniti i ranije. Svjedoci smo da nikad bolji odnosi nisu bili sa opštinama Nikšić i Herceg Novi, stalno prisustvujemo tamošnjim važnim događajima, njihove delegacije, predvođene dobrim domaćinima Stevanom Katićem i Markom Kovačević dolaze kod nas. Ti susreti proizveli su bliskost i prijateljstvo, slažemo se kao braća. Ovim šaljemo poruku da se briše granica koja se formirala 90-tih godina, ovo je jedna teritorija, jedan narod, jedan jezik, isti običaji, kao što je bilo vijekovima, u Staroj Hercegovini. Bila su neka vremena i vlast koja to nije željela, važno je naše zajedništvo. Ovim stopama će siigurno krenuti i Bileća i Gacko, Gacko već sarađuje sa Plužinama. Potrebno nam je bratstvo i bratimljenje zbog budućih generacija“, istakao je Petrović.