IMG_20230719_100237.jpg (313 KB)

Tokom turističke sezone Policijska uprava Trebinje uvešće pojačane mjere i aktivnosti u cilju sprečavanja prometa i zloupotrebe opojnih droga.

Siniša Laketa, načelnik Policijske uprave Trebinje je, na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen rad ove uprave tokom prethodnih šest mjeseci, istakao da je borba protiv prometa i zloupotrebe opojnih droga nedvosmislena te da će svakim danom biti intenzivnija.

„Veći broj ljudi na ulicama i u gradu zahtijeva i veću operativnu angažovanost policije. Ujedno, molim građane i goste da imaju razumijevanja za češće kontrole policijskih službenika, a da ne pomisle da je to nešto drugo, nego da se isključivo radi o otvrđivanju identiteta lica koja se kreću na našim ulicama kao i o dokumentovanju, ukoliko se zatekne, navedeni prekršaj ili eventualno krivično djelo“, rekao je Laketa.

On je naveo da je tokom šest mjeseci ove godine evidentirano 35 slučajeva zloupotrebe opojnih droga.

„Riječ je o četiri krivična djela i 54 prekršaja. Oduzeto je, pored ostalog, 26 kg marihuane, 1,5 g kokaina, određene količine amfetamina i drugih opojnih droga. Oduzeti su i mobilni telefoni i drugi predmeti, koje su vinovnici ovih djela koristili i koji će da služe u krivičnom postupku, a predate su depozitu Osnovnog suda u Trebinju, koji je bio nadležan u ovom postupanju“, naveo je Laketa.

On je podsjetio da su tokom prvih šest mjeseci ove godine policijski službenici realizovali i više operativnih akcija, izdvajajući „Kalibar“, „Rentakar“, „Lovćen“, te „Oganj“.

„U akciji „Oganj“ policijski službenici su lišili slobode jedno lice, a tragamo za dva lica koji su izvršili krivična djela na području Trebinja, izgorjelo je sedam putničkih automobila i stavljena jedna eksplozivna naprava koja se nije aktivirala. Za lica za kojima se traga, aktivno se preduzimaju mjere i radnje u cilju lociranja i hapšenja o čemu će javnost biti informisanja u narednom periodu“, rekao je Laketa, dodajući da rade na rasvjetljavanju i ostalih krivičnih djela pojačanim intenzitetom.

On je ocijenio da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Trebinje zadovoljavajuće.

Miodrag Janković, načelnik Sektora policije je, na konferenciji za novinare, rekao da su u izvještajnom periodu evidentirana 132 narušavanja javnog reda i mira što je za 21 više u odnosu na isti period prošle godine.

„U ovim narušavanjima, počinjeno je 176 prekršaja dok je prošle godine počinjeno 139 prekrašaja. Najviše prekršaja je evidentirano na području Trebinja - 72, potom Nevesinja 41, Bileće 31, Gacka 19, Berkovića sedam i Ljubinja šest prekršaja“, naveo je on.

Janković je rekao da je evidentirana i 161 saobraćajna nezgoda, u tri nesreće poginule su četiri osobe.

„U 11 nezgoda 18 lica je teško povrijeđeno, 28 saobraćajnih nezgoda je za posljedice imalo 63 lakše povrijeđena lica dok je 119 nezgoda za posljedicu imalo manju materijalnu štetu. Iz saobraćaja je isključeno 506 vozača, od čega 402 koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola“, rekao je Janković.

Velibor Vukoje, načelnik Sektora kriminalističke policije je istakao da su tokom šest mjeseci ove godine evidentirali 124 krivična djela.

„Na opšti kriminalitet se odnosi 105 krivičnih djela, zloupotrebu opojnih droga četiri, na privredni kriminalitet 11 i na bezbjednost javnog saobraćaja četiri. Nadležnim tužilaštvima, podnesen je 101 izvještaj protiv 102 lica. Od ukupnog broja, 30 su povratnici i dva maloljetnici“, naveo je on.

Vukoje je podvukao da su policijski službenici podnijeli 56 izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama te da je koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela 90 odsto, a po NN počiniocu 69 odsto.