U okviru preobraženskih svečanosti, večeras je u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba slika "Milena Šotra Gaćinović", povodom 110 godina od rođenja ove velike slikarke.izlozba-sotra.jpg

Izložene su slike Milene Šotre Gaćinović iz fundusa Galerije „Josip Bepo Benković“ iz Herceg-Novog, Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine iz Sarajeva i Muzeja Hercegovine u Trebinju, koji čuva najveći broj umjetničkih djela ove znamenite slikarke. Takođe, predstavljeni su skenirani kostimografski crteži i skice Milene Šotre Gaćinović iz zbirke Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i slikarski pribor umjetnice koji se čuva u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.Izložbu je otvorio je gradonačelnik Mirko Ćurić, koji je istakao da je večerašnji događaj, svojevrsna, zahvalnost "jednoj znamenitoj ženi-slikarki, koja je obilježila i istoriju srpskog slikarstva 20. vijeka, velikom stvaraocu i patrioti".

Ćurić je naglasio da je Milenin život bio veoma dinamičan - stizala je od Neretve do Amerike, od Amerike do Kremlja, od Pariza do Londona, Rima, Budimpešte, vraćajući se uvijek u svoju rodnu Hercegovinu.izlozba-milena.jpg

"Gradska uprava Trebinja je opredijeljena da se u saradnji sa relevantnim institucijama na dostojan način oduži velikanima poniklim u Hercegovini, koji su svojim radom i životnim djelom zadužili Hercegovinu i srpski narod u cjelini", naveo je Ćurić.Kustos istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Tamara Rajković istakla je da se o Mileni može govoriti kao o slikaru, publicisti, novinaru, govorniku, horovođi, kostimografu, revolucionaru, ali, prije svega, kao o filantropu.

"Pripovijest o njenom životnom putu jeste priča o življenju između Evrope i Amerike, o uvjerenjima između sekularizma i religije, djelanju između umjetnosti, žurnalistike i politike", navela je Rajkovićeva.

Ona je istakla da je Milena "krala" vrijeme da bi se posvetila slikarstvu, naglašavajući važnost likovnog izraza.

"Kroz svoja platna ponovo je prisutna u svojoj rodnoj Hercegovini, iz koje se otisnula vrlo rano, a u koju se vraćala po dio svog djetinjstva, uvijek noseći u srcu žeđ za Hercegovinom", kazala je Rajkovićeva.Pomoćnik ministra kulture i prosvjete Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da kultura večeras slavi uz djela ove velike slikarke.

"Resorno ministarstvo podržava i cijneni izložbe ovakvog karaktera, koje doprinose širenju saznanja o značaju i bogatstvu naših prostora", rekla je Đakovićeva.
Milena Šotra Gaćinović rođena je u Stocu prije 110 godina. Na njenim djelima dominirala je zelena boja, kako je sama govorila - boja Neretve. Veći dio njenih umjetničkih djela čuva se u trebinjskom Muzeju Hercegovine.

Pokrovitelji izložbe su grada Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.