Sloboda trebinje.jpg

Sloboda Mićalović nam je dala povod da se prisjetimo serije "Ranjeni orao" i modnog razdoblja koje nas je fasciniralo.

Anđelkina kapija je nakon emitovanja serije "Ranjeni orao" postala prava atrakcija u gradu na Trebišnjici. Obilježena je i tablom sa fotografijom glumice Slobode Mićalović koja je tumačila glavnu ulogu u toj seriji.

Iako smo stalno viđali tu kapiju, dvorište iza nje nije ono u kome je serija snimana. Nalazi se u Beogradu, u Birčaninovoj ulici. Ipak, kapija je sama po sebi postala kulturno dobro grada Trebinja.

Njoj se rado vraća i Sloboda Mićalović, koja je pozirala kraj table i u opisu fotografije napisala najdirljivije stihove iz pjesme koja je pratila seriju - “Idu dani” Željka Joksimovića.

Sloboda je tumačila lik Anđelke Bojanić i tako stekla status jedne od naših najpopularnijih glumica 2009. godine.

Radnja je smještena u period prije rata, a interesantno je koliku pažnju je privukla moda tog vremena, naročito odjeća koju je nosila Anđelka.

Nema te djevojke koja nije željela da posjeduje Anđelkine espadrile - teget sa niskom potpeticom i crvenom mašnom. Tih godina su se dosta prodavale, pa i u verziji baletanki.

Uz njih je nosila i čuvenu plavo-belu haljinu - usku u grudima i struku, a široke suknje. Prefinjenost, ženstvenost i poletnost odisali su kroz svaki kostim koji je nosila glumica.

U godinama kada se serija prikazivala vladala je pomama za pantalonama sa visokim struka. Anđelka je bila dosljedna mornarkom stilu - teget pantalonama sa velikom bijelom dugmadi i majicama na pruge upasanim u pantalone sa visokim strukom.

Dominantan detalj bile su i tufnice, a svaka kombinacija bila je začinjena nekim detaljem u crvenoj boji, ako ništa drugo, tome su poslužili ruž za usne i lak za nokte.

Ništa nije moglo da prođe ni bez šešira, što slamnatih, što onih u raznim bojama i sa diskretnim perjem.

Na fotografiji koju je objavila Sloboda pažnju privlači jarkozelena boja njene haljine ravnog kroja. Idealna je za lagane večernje šetnje, za nošenje na plažu ili za dan pun obaveza. Uz nju je uklopila ravne zlatne papuče i veliku torbu maslinaste boje od prevrnute kože.

Iako ništa od toga nije u Anđelkinom stilu - elegancija kojom uvijek odiše Sloboda je neosporna, prenosi portal Ona.