U selu Kočela kod Trebinja počela je izgradnja crkve Svete velikomučenice Varvare na temeljima stare crkve koja prema zapisu iz Dubrobačkog arhiva datira iz 1488. godine.



Ovo je jedna od najstarijih crkava na ovom području, a specifičnost je da se na području Trebinjske šume i Popovog polja, u selima Đedići i Strujići nalaze crkve posvećene istoj svetiteljki.
Predsjednik crkveno-opštinskog odbora Kočela Dejan Tarana rekao je da su radovi počeli prije mjeseca dana i da ih izvodi grupa neimara iz Nevesinja predvođena Mladenom Žeraićem, koji na najkvalitetniji način ugrađuju svaki kamen u ovu bogomolju koji je, uglavnom, sa ruševina stare crkve.
"Sve što smo do sada uradili plod je sloge i sabornosti svih mještana ovog sela, okupili smo se sa jednim ciljem - da ovaj započeti projekat privedemo namjeni, a samim tim se odužimo precima i u amanet ostavimo potomcima da bar održavaju ono što ćemo mi sagraditi", naveo je Tarana i dodao da s nestrpljenjem očekuju kada će crkva zablistati u punom sjaju.

On je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli do sada i zamolio sve ljude dobre volje koji imaju mogućnost da se uključe u akciju da bi na proljeće 2019. godine osveštali i priveli namjeni malu, ali s ljubavlju građenu veliku svetinju crkvu Svete velikomučenice Varvare.
Svi koji su voljni da pomognu mogu da se jave na broj telefona 065-753-486 ili da uplate sredstva na račun kod Unikredit banke na ime Crkveno-opštinski odbor Kočela 5517002229684990.


Srna