GP BiH.jpg

Tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu zbog koruptivnog djelovanja u procesu konkursa za zapošljavanje u Graničnoj policiji BiH, nezakonitog zahtijevanja i primanja velikih iznosa novca od kandidata u procesu, kao i drugih povezanih krivičnih djela.

Optuženi su:
  1. Rejhan Raković, rođen 19.01.1980. godine u Bihaću, zaposlen u Graničnoj  policiji BiH, predsjednik Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem zaposlenih, državljanin BiH
  2. Ensar Salčinović, rođen 09.09.1991. godine u Sarajevu, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, državljanin BiH
  3. Kenit Čakić, rođen 02.05.1994. godine u Bugojnu, ranije osuđivan, državljanin BiH
  4. Armin Otuzbir, zv. “Pipa”, rođen 30.11.1991. godine u Travniku, državljanin BiH
  5. Mirza Ramljak, rođen 26.12.1985.godine, u Sarajevu, državljanin BiH
  6. Ivica Sabljo, rođen 06.05.1980.godine u mjestu Poklečani, Posušje, zaposlen u Graničnoj policiji BiH, član Komisije za provođenje procedure konkursa za prijem zaposlenih, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Optuženi se terete da su djelujući kao uvezana skupina, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata koji su konkurisali za radna mjesta policijskih službenika u Graničnoj policiji BiH, kako bi pomoću koruptivnog djelovanja i zloupotrebe položaja, ishodili i omogućili veći broj bodova, kao i prijem istih u radni odnos u Graničnoj policiji, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Istragom je utvrđeno da su optuženi zahtijevali i primali novac u iznosu od 10 do 30 hiljada KM od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na konkursu i zaposlenju u Graničnoj policiji BiH.

Nakon okončane istrage koju je tužiilašzvo provelo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama za provođenje zakona, navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 34 svjedoka i stručnih svjedoka-vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Tužiilaštvo  BiH zatražilo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi, u iznosu od više od 100 000 KM, koja je zaplijenjena u tužiteljskoj i policijskoj akciji.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

"Klupko" je počelo da se odmotava. Mogli bi optuženi da "propjevaju", a ako se to desi na vidjelo bi mogla da izađe velika afera i mnogo "krupnija" imena- kaže izvor blizak GP BiH.