Pomen patrijarhu Irineju - Foto: TANJUG
Zaupokojena saborna sveta liturgija i četrdesetodnevni parastos blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju služeni su danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Liturgiju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji obavlja dužnost čuvara patrijaršijskog trona, a prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i vjernici.

Mitropolit Hrizostom je u besjedi na kraju liturgije istakao da se patrijarh Irinej danas pribrojava saboru svojih prethodnika patrijarha srpskih i arhiepiskopa pećkih i svih Srba svetitelja.

- Danas ga dočekuju i pozdravljaju patrijarsi Pavle, German, Vikentije, Gavrilo, Varnava i svi do Svetitelja Save i prepoznaju ga kao mudrog i vjernog upravitelja povjerene mu crkve njihove i Svetosavske - rekao je mitropolit Hrizostom.

On je podsjetio da je desetogodišnje patrijaraško služenje patrijarha Irineja bilo veoma burno i teško za crkvu, te istakao da ga je sve to teško boljelo i patio je zbog toga.

- Danas smo se posebno molili i molimo se Bogu i spasitelju svih i svega, Bogu milosti i dobrote, da danas, kada duša blaženoupokojenog našeg patrijarha Irineja izlazi na sud Božiji, da mu Bog bude milostiv jer nema čovjeka koji živi, a da ne griješi, kako kaže crkvena molitva - rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je patrijarh Irinej upravljao crkvom mudro, nastojeći da sačuva crkvu u jedinstvu, svetosti i sabornosti.

On je poručio da duhovna poruka ili oporuka blažene uspomene patrijarha Irineja, jeste da se čuva jedinstvo srpskog naroda kroz crkvu, jezik, pismo i kulturu.

- Da kao zjenicu oka svoga čuvamo našu svetosavsku crkvu u miru, slozi i jedinstvu, da naše mučeničko Kosovo i Metohiju očuvamo u jedinstvu sa Srbijom, da našu braće i sestre u Crnoj Gori pomognemo u njihovoj borbi da se odupru onima koji se bore protiv jedinstva crkve i našeg naroda, da Republiku Srpsku nikada ne zaboravimo i ne ostavimo na milost i nemilost kojima ona smeta kao osvojeni bastion slobode i jedinstva srpskog naroda - naglasio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom pozvao je Srbe da budu ponosni na svog patrijarha Irineja i da ga ne zaborave u svojim molitvama.

- Čvrsto vjerujemo da on danas neće zaboraviti nas i da će se zajedno sa svetiteljem Savom i svima svetima moliti za nas i za našu svetu crkvu. Neka je vječni pomen i carstvo nebesko blažene uspomene patrijarhu našemu Irineju. Amin, Bože - rekao je mitropolit Hrizostom.

Patrijarh Irinej preminuo je 20. novembra u 91. godini, nakon borbe sa virusom korona, a sahranjen je 22. novembra u Hramu Svetog Save.