Povodom Aranđelovdana, krsne slave "Industrije alata SL", u holu upravne zgrade ovoga preduzeća, pred Spomen pločom podignutom za 65 radnika kompanije koji su poginuli u proteklom Odbrambeno otadžbinskom ratu, danas je služen pomen i zapaljene svijeće.Predsjednik Boračke organizacije Industrije alata Jovo Begenišić je i ovom prilikom podsjetio na činjenicu da je u svakom momentu proteklog rata u prvim boračkim redovima bilo po 1.300 boraca ove fabrike, a da su proizvodnju održavale žene, stariji radnici i penzioneri, kako bi se izborili da se ne obustavi proizvodnja.
"Pored toga što su borci očuvali i Republiku Srpsku i njen integritet, u pozadini se vidla borba za njen ekonomski opstanak, pa su i radnici Industrije alata vodili borbu za očuvanjem proizvodnje, ali i povratkom tržišta čiji smo dobar dio očuvali", kazao je Begenišić.
On je podsjetio da je Industrija alata uspjela da "preživi" i da uđe u privatizacioni program početkom 2007. godine, pa većinski vlasnik postaje Koncern SL Takovo.
"U posljednje tri godine preduzeće posluje sa ostatko dohotka, izmiruje sve obaveze i zapošljava po pedeset novih mladih randika, pretežno djece boraca i radnika Industrije alata, a takav trend ćemo i nastaviti, jer ova fabrika nije zaboravila svoje bivše radnike, svoje borce, svoje poginule i ranjene pripadnike i takav trend ćemo i ubuduće nastaviti", kazao je Begenišić.
Parastosu u SL IAT, su, osim rukovodstva firme na čelu sa direktoricom Brankom Ratković, prisustvovale porodice poginulih boraca i zaposlenih u Industriji alata, zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić sa saradnicima, predstavnici Oružanih snaga BiH, kao i predstavnici javnog i privrednog života Trebinja.
Nezavisne novine