Služenje parastosa u crkvi Svetog proroka Ilije, Ilijaš - Foto: SRNA
Služenjem parastosa u crkvi Svetog proroka Ilije u Ilijašu danas je počelo obilježavanje 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Obilježavanju 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba prisustvuje i delegacija Grada Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić podsjetio je na februar 1996. godine, ističući da je to najstradalniji mjesec za srpski narod na ovim prostorima, jer je oko 120.000 Srba dobrovoljno napustilo ognjišta.

- Tada je srpski narod odlučio da tapiju na svoju zemlju prepusti tapiji za stvaranje Republike Srpske. Možemo reći da je srpski narod Sarajeva dobrovoljno platio cijenu stvaranja Srpske - rekao je Ćosić i dodao je srpski narod na taj način pokazao koliko je spreman da se žrtvuje za zemlju koju voli.

On je podsjetio da je Ilijaš mjesto koje je najviše stradalo u periodu od 1992. do 1995. godine, te da je više od 1.000 Srba stradalo braneći ognjišta.

- Crkva govori o njihovim ognjištima. Ova crkava, koja je stara skoro 140 godina govori o tome koliko je srpski narod bio na ovim ognjištima i koliku je žrtvu podnosio u godinama iza. Ne samo u odbrambeno-otadžbinskom ratu, nego kao najmnogobrojniji narod na ovim prostorima u svim prethodnim ratovima - naglasio je Ćosić.

On je istakao da je srpski narod u periodu od 1992. do 1995. godine pokazao da može i da stvori i odbrani Republiku Srpsku.

- Tri su značajna perioda, i to period odbrane i stvaranja, period egzodusa i period ponovnog stvaranja Srpskog Sarajeva, koje je nastalo na prostoru tri nove opštine i tri stare. Nove opštine su Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Istočni Satri Grad, a tri stare su Pale, Sokolac i Trnovo - podsjetio je Ćosić.

On je rekao da polovina sarajevskih Srba danas živi na prostoru Istočnog Sarajeva, jedna četvrtina u drugim mjestima Republike Srpske, a druga četvrtina u Srbiji i širom svijeta.

- To su Srbi Sarajeva, koji su svojim intelektualnim, materijalnim i svim vrstama kapaciteta pokazali kako su živjeli na jednom ognjištu, branili ga i odlučili da razvijaju druge sredine - rekao je Ćosić i dodao da su Srbi sa Kosova i Srbi iz Sarajeva, i kao najstradalniji, doprinijeli stvaranju Srpske i Srbije.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić poručio je danas da oni koji su živote dali za Srpsku nikada neće biti zaboravljeni, iako su Srbi izašli iz Sarajeva.

- Čin koji su Srbi učinili 1996. godine, u onoj hladnoj, najhladnijoj, zimi, da napuste svoja ognjišta, svojevrstan je pečat koji je dat Republici Srpskoj - rekao je Lučić.

On je istakao da su Srbi, stvaranjem Srpskog Sarajeva, dali žrtvu za Republiku Srpsku, koja je postala trajna kategorija.

- To što danas živimo širom Republike Srpske, Srbije i svijeta, ne znači da smo se odrekli onoga što smo kroz vijekove ovdje stvarali. Tu smo i podržavaćemo ljude koji su se opredijelili da ovdje žive - poručio je Lučić.

On je izrazio uvjerenje da će vlasti Republike Srpske pomoći u izgradnji institucija, kako bi se ostvario cilj da Istočno Sarajevo postane reprezentativan grad koji će biti centar razvoja istoka Srpske.

Lučić je rekao da će obilježavanje 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba biti nastavljeno predstavom "Sedmi dan", koja će biti odigrana večeras u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočn Novo Sarajevo, dok će sutra, u isto vrijeme, predstava biti igrana u Kulturnom centru na Palama.

On je rekao da je za sutra planirano polaganje vijenaca na Spomen groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu, a nakon toga služenje parastosa u Crkvi Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji.

Nedeljko Vučković, mještanin Ilijaša, koji nije napustio ognjište, kaže da je preživjelim u amanet ostavljeno da se sjećaju onih koji su dali živote za temelje Republike Srpske.

- Žrtve koje su pale su nenadoknadive, a na nama živima je da se molimo za upokojene - rekao je Vučković.