Kod spomenika poginulim i nastradalim Orovčanima u Prvom svjetskom ratu, danas je na Orovcu služen pomen za 256 mještana – ubijenih u austrougarskim represalijama i poginulih u borbi za slobodu.


Cvijeće na spomenik stradalim Orovčanima koji su nastradali u austrougarskim kazamatima, na hercegovačkim stratištima i evropskim ratištima od 1914. do 1918. godine“ položila je i delegacija Gradske uprave, koju je predvodio gradonačelnik Luka Petrović.


U obraćanju mještanima gradonačelnik Trebinja upitao se šta ima preče i bolje nego da cijenimo skup kojim želimo da pokažemo da ne zaboravljamo naše pretke koji su dali svoje živote i svoju krv za Hercegovinu.
„Možemo li zamisliti koliko je majki, braće i sestara plakalo kada se to desilo, možemo li zamisliti kako je selo ostalo oslabljeno i mjesto u kome su živjeli. Koliko su žalosti imali, al ipak, rodili ste se vi i nastavili živote, boreći se…“ kazao je Petrović.
Gradonačelnik Petrović zahvalio se svima onima koji su podigli spomenik i kapelu na Orovcu, i dodao da će gradska uptava podržati projekte koje mještani Orovca ubuduće predlože prema gradskoj upravi.

Grad Trebinje