DSC00355.JPG (409 KB)

Kod Spomen obilježja u Petrovom Poljicu danas je služen pomen za osam pripadnika Trebinjske brigade Vojske RS koji su stradali od strane regularne vojske Hrvatske 1995. godine.

Pomenu su prisustvovale porodice, prijatelji i saborci poginulih boraca, kao i predstavnici Gradske uprave i trebinjske Boračke organizacije.

Rade Drinjak, jedan od preživjelih boraca je rekao da su na današnji dan regularne hrvatske snage napale na područje Trebinja, te da je tada Trebinje bilo najugroženije u prethodnom ratu.

„Teško mi je kad se podsjećam svega toga, jer se radilo o mojim saborcima, sugrađanima i poznanicima“, istakao je Drinjak.

Miodrag Novokmet, načelnik Odjeljenja za boračku i socijalnu zaštitu grada Trebinja i nekadašnji komandant ovog bataljona kaže da je na današnji dan poginulo sedam boraca, a tokom dvadesetodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom poginulo je 19 boraca, stradala su i dva civila, a lakše i teže ranjeno je oko 57 boraca.

„Mi danas moramo da se prisjetimo svih naših boraca, bez njihove hrabre, junačke odbrane i borbe ko zna gdje bismo danas bili. Oni su ginuli znajući da na takav način čuvaju svoju djecu, ognjišta i narod. Mi danas, podsjećajući se na njihovu žrtvu, treba da snažimo Republiku Srpsku, našu otadžbinu i damo putokaz mlađim generacijama da se nikada ne zaboravi borba naših boraca“, rekao je Novokmet.

On je dodao da je dodatno emotivan, jer je on bio komandant bataljona u kome su bili ovi poginuli borci.

„To me uvijek vraća na tu noć 30. avgusta, to je bila zona moje odgovornosti, ti vojnici, kojih je bilo 19 - sedam je poginulo, 12 je teže i lakše ranjeno i to je bio jedan događaj koji je u nas ulio dosta odlučnosti da se borimo za sve ono za šta su oni dali svoj život“, naveo je Novokmet.

DSC00369.JPG (318 KB)

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja je istakao da je veoma važno da se obilježava ovaj datum, navodeći da je današnji dan tužan jer je sedam boraca stradalo u jednom danu ratnih godina.

„Trebamo se uvijek sjećati tih ljudi, nikada da ne zaboravimo taj događaj i da kažemo njihovim porodicama veliko hvala što su položili svoj život za stvaranje Republike Srpske. Gradska uprava se trudi da u skladu sa mogućnostima i budžetom pomaže boračkim kategorijama“, rekao je Ćurić.