pridvorci-pomen.jpg

U Pridvorcima danas je služen pomen za 13 Srba koje su ustaše bacile u Pridvoračku jamu u noći između 23. i 24. juna 1941. godine.

Član Odbora za izgradnju spomen-obilježja pridvoračkim mučenicima Željko Šakota rekao je da im je želja da nakon skoro osam decenija napokon dostojno sahrane ubijene i da to bude 6. oktobra kako je bilo i 1941. godine.

"Želja nam je da povorka sa kovčezima krene iz Saborne crkve odakle je pošla i tada i da se ljudi dostojno sahrane. Nadam se da će taj datum njihovog stradanja biti uvršten i u zvaničan protokol opštine. Radićemo na tome da se to svake godine obilježava na pravi način", rekao je Šakota, koji je i potomak stradalog.Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak rekao je da preduzimaju aktivnosti da bi obezbijedili dostojnu sahranu žrtava ubijenih na Pridvoračkoj jami.

On je podsjetio da su u julu prošle godine ekshumirani posmrtni ostaci žrtava, uzeti uzorci kostiju i zuba gdje je to bilo moguće, nakon čega je u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci identifikovana samo Jovo Madžar.

Banjak je naveo da je nesumnjivo da se radi o pridvoračkim žrtvama pošto postoji čitav niz izvještaja, čak i fotografije iz vremena kada su sahranjeni na lokalitetu Ledinica, gdje se danas nalazi groblje u Podglivlju.

On je dodao da je nakon toga urađena i kripta u koju će biti položeni posmrtni ostaci, a u posljednjih nekoliko nedjelja završene su i dvije verzije konačnog rješenja izgleda grobnice koja će biti izgrađena na mjestu gdje je sada samo kripta.Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.