Šmit u Predstavničkom domu (Foto: PS BiH) -
Kristijan Šmit obratio se na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda njegovo obraćanje.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici stranaka iz Republike Srpske.

Šmit je u obraćanju rekao da "ne razmije da neko blokira parlament koji je pravo mjesto za razgovore". Pozvao je predstavnike tri naroda da se "okrenu budućnosti".

Šmit je pozvao na dijalog, rekavši da će se sljedeće sedmice obratiti u Savjetu bezbjednosti UN i predstaviti izvještaj koji je predao.

Naglasio je da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci, pozvavši predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u radu.

Govoreći o spornom zakonu koji je nametnuo Valentin Incko, Šmit je rekao da "namjerava da inicira da se taj zakon vrati i razmatra na parlamentu".

Šmit je naveo da međunarodna zajednica razmatra sve moguće opcije za rješenje krize u BiH, a da on, iako ima "bonska ovlašćenja", još ne razmišlja o tome.

On je rekao da podržava dejtonsku strukturu BiH, koju čine tri konstitutivna naroda i dva ravnopravna entiteta, uz puno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, a za svaki pokušaj da se unište dostignuća u proteklih 28 godina rekao je da nije dobrodošao i da je neprihvatljiv.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Ljubica Miljanović rekla je prije početka sjednice za Srnu da je predsjedavajući ovog doma Denis Zvizdić prekršio Ustav jer saglasnost za Šmitovo obraćanje nisu dale stranke iz Srpske.

Miljanovićeva je istakla da to što je Zvizdić odobrio Šmitovo obraćanje bez saglasnosti klubova poslanika iz Republike Srpske predstavlja kršenje Ustava BiH.

- Zvizdić je prekršio Ustav, jer prema Ustavu i prema Dejtonskom sporazumu nije poštovao konstitutivne narode. Čak je na tom Kolegijumu zamjenik predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto bila uzdržana u vezi sa zahtjevom da se Šmit obrati parlamentu - istakla je ona.

Šefica Kluba poslanika u Predstavničkom domu PS BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je ranije da dešavanja proteklih dana u ovom predstavničkom tijelu, koja uključuju i odluke Proširenog kolegijuma Predstavničkog doma donesene mimo Poslovnika, predstavljaju još jedan korak u destabilizaciji stanja u BiH i razvaljivanju institucija.

- Sve što su radili proteklih dana, radili su mimo pravila i principa na kojima Parlamentarna skupština funkcioniše, a istaknuti primjeri su donošenje odluke za obraćanje Kristijana Šmita i slanje pisma članova zajedničkog Kolegijuma iz bošnjačkog naroda Denisa Zvizdića i Bakira Izetbegovića na razne adrese, što predstavlja klasičan primjer uzurpacije institucija - navela je Bursaćeva.