Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je Albaniju, a podrhtavanje se osjetilo u nekoliko država Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Najmanje 150 ljudi povrijeđeno.

zemljotres-albanija.jpg

Prema informacijama Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, podrhtavanje je zabilježeno u 3:54 sati, a epicentar se nalazio ispod Jadranskog mora, pet kilometara od Drača na dubini od oko 10 kilometara.

Oko 3 sata isto područje pogodio je manji zemljotres jačine oko 3,1 stepen po Richteru, a u 4:05 podrhtavanje je nastavljeno sa zemljotresom od 5,3 stepena. Nedugo zatim desio se još jedan jačine 4 stepena.

U Draču je srušena najmanje jedna zgrada,a strahuje se da bi posljedice mogle biti puno gore. Kako piše Reuters, trenutno nema informacija o ljudskim žrtvama.

Zemljotres su osjetili građani svih zemalja u okruženju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Grčku pa čak i Italiju i Bugarsku.

Kretanje tla koje je trajalo najmanje 15 sekundi prijavili su stanovnici Trebinja, Sarajeva, Zenice, Mostara i Bihaća.

Podsjetimo da je Albaniju ljetos pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni usljed kojeg je na više mjesta nastala znatna materijalna šteta, a povrijeđeno je najmanje 100 osoba.

Današnji zemljotres je bio najmanje 10 puta jači, s obzirom da snaga u Richterovoj skali raste desetostruko nakon svakog pojedinačnog stepena.