SNSD - Foto: RTRS

Iz SNSD-a poručuju - nema formiranja vlasti na nivou BiH dok ne budu potvrđeni rezultati za predsjednika Srpske.

- Slavim od noći izbora. Tad je bilo jasno, a ostalo sve je špekulacija. Dakle, ono što se dešava u Bosni, zemlji koja je čudna, za koju Andrić govori da kada uđete u nju da prestaje svaka vrsta logike, ovo je potvrda tako nečeg - kaže prvi čovjek SNSD-a i kandidat za predsjednika Srpske Milorad Dodik.

Lišena svake logike, Centralna izborna komisija BiH i dalje je kao još neustrojena đačka družina koja bira predsjednika razreda, a ne prvake izborne i zakonodavne vlasti.

Kršenje zakonskih akata postalo im je omiljena "disciplina". U cijelom postizbornom rašomonu, sinoć su objavili nepotpune rezultate pa ih povukli sa zvanične stranice. U kasnim noćnim satima ih prepravljali.

- Rezultati za predsjendika i potpredsjednike Republike Srpske će biti utvrđeni kad se steknu uvjeti kao što je rečeno u odluci. Glavni centar za brojanje nije okončao aktivnosti po naredbi CIK BiH - kaže predsjednik Komisije Suad Arnautović.

A pravilnik o sprovođenju izbora, iz maja ove godine, koji su članovi Komisije sami kreirali i sami prekršili, više nego jasan. Izborni rezultati se utvrđuju i objavljuju najkasnije dvadeset dana nakon održavanja izbora. Ali za sve nivoe a ne samo djelimično.

No to je samo jedna od brojnih nezakonitosti Komisije. Još od ozbiljne "pukotine" iz izborne ponoći kada su, a da to nikako nisu smjeli, odbili da objave pristigle rezultate za sve ostale nivoe, osim članova Predsjedništva.

U međuvremenu, "šumili" su u međusobnoj komunikaciji, prosuđivali na osnovu laički montiranih video uradaka i uličnih igrokaza, umjesto na bazi neoborivih dokaza.

Neuspješno, sa srpskom opozicijom, pokušavali da prave "afere" tamo gdje ih nema. Donosili nezakonite odluke, pa ih odmah sutradan, opet nezakonito, korigovali. Sebi, bez osnova, pripisivali diskreciona prava, bez mogućnosti žalbe na njihove umotvorine.

- Nepoštovanje zakona od strane jednog tijela koje se nalazi u ovakvoj poziciji u kakvoj je CIK nerijetko znači kraj jedne države, nerijetko znači reformu cjelokupnog sistema jedne države. Kada je ozbiljna država u pitanju znači krivičnu odgovornost članova takvog tijela - navodi politikolog Filip Matić.

Ali ne i u zemlji bezakonja i apsurda. Tu se glasovi i 20 dana nakon izbornog, još broje. U Glavnom centru brojači su obradili nešto više od polovine od ukupno 2.239 birališta u Srpskoj.

Kako raste reprizno obrađena izborna baza a na kontrolu pristižu manje lokalne sredine, proporcionalno se snižavaju odstupanja – sada već svega 7 promila u odnosu na prvobitno objavljenu pobjedu kandidata Milorada Dodika.

- Potpuno jasno da ne postoje odstupanja koja mogu na bilo koji način da utiču na rezultat. Očekujemo da će ovu svoju sramotu da isprave u najskorije mogućem roku i da će najkasnije sutra objaviti rezultate i za predsjednika Republike Srpske - kategoričan je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Rezultati nezakonitog repriznog prebrojavanja samo dijelom su utišali srpsku opoziciju. I prorijedili karavane po Srpskoj, sa kojih je uzvikivano "Izborna krađa"!

Ali ne i zaustavili!

Nije to učinilo čak ni nemušto priznanje opozicione kandidatkinje Jelene Trivić da je neosvojenu pobjedu u izbornoj noći "proslavila" ne na osnovu prebrojanog dijela glasova, već priželjkivanih kalkulacija i procjena.

I dalje se iskompromitovana opozicija oslanjala na, dokazano, partijske kadrove u CIK-u. I poput Šerloka Holmsa, sada ima nove zahtijeve. Između ostalog i grafološko vještačenje potpisa svih birača iz izbornog dana. Ali opet samo za nivo predsjednika Srpske.

- Moraće se izvršiti grafološko vještačenje i utvrditi koliko stotina, hiljada ili ko zna koliko je bilo situacija gdje je neko glasao u tuđe ime - ističe PDP-ov Igor Crnadak.

Pobjednička koalicija, pak, priprema se za utorak. Kažu da nema formiranja vlasti na nivou BiH dok ne budu potvrđeni rezultati za predsjednika Srpske.

U utorak će poručiti da se jasno i glasno kaže NE samovolji i bezakonju Izborne komisije, opozicionom osporavanju izbornog procesa u Srpskoj i urušavanju institucija Srpske.

I još glasnije i jasnije DA – poštivanju izborne volje većine građana.

- Mi ćemo u utorak poslati jasnu poruku da je Republika Srpska naša svetinja. Nemojte se igrati našom voljom. Građani Republike Srpske su izabrali Milorada Dodika za predsjednika Republike i mi želimo da naš predsjednik bude Milorad Dodik. To je vrlo jasno i glasno i neće se manjina iživljavati nad većinom - naglašava Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Narodno okupljanje u Banjaluci treba da bude trijumf demokratije, poruka je iz Senata Srpske.

- Organizacija mitinga podrške, ne Dodiku nego izborima, je više nego poželjna jer ona treba da bude manifestacija volje na jedan tako surovo prezentan način. Prilika da se o svemu tome u jednom momentu istorijski prosudi i verifikuje jeste da se dođe na taj miting u Banjaluku i da se na najdostojanstveniji način manifestuje bjelodano volja građana Republike Srpske i kroz nju i želja da budu svoji na svome - kaže senator Milimir Mučibabić.

Od Republike Srpske niko, pa ni srpska opozicija, Centralna izborna komisija ili strani mentori, neće praviti slučaj.

I neće biti formirana vlast na nivou BiH, sve dok ne budu potvrđeni rezultati izbora za predsjednika Republike Srpske, poruka je pobjedničke koalicije okupljene oko SNSD-a.