Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da Izvršni komitet ove stranke podržava mjere Vlade Republike Srpske za ublažavanje štetnih posljedica virusa korona u Srpskoj. Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima i prate uputstva - rekao je Dodik.snsd-mjere.jpg

On je naveo da Izvršni komitet smatra da će pandemija virusa korona uticati na ekonomska i privredna kretanja, što će se neminovno odraziti na ekonomiju Republike Srpske.

To će se odraziti na pad ekonomije, a najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerađivačke industrije.

Očekuje se smanjenje likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita i rast kamatnih stopa.Izvršni komitet SNSD-a podržava formiranje Štaba za saradnju sa privredom u okviru kojeg postoji posebno odjeljenje za komunikaciju. Očekuje da će javna preduzeća, na koja je naslonjen realni sektor - šume, vode, elektroprivreda, rudnici, željeznice, u cilju održavganja nivoa zaposlenosti, izvršiti maksimalnu mobilizaciju i omogućiti snabdijevanje realnog sektora bez obzira na međusobna potraživanja i obaveze.

Dodik je rekao i da SNSD očekuje da će Agencija za bankarstvo Republike Srpske uvesti određene mjere koje će dovesti do olakšavanja pozicije preduzeća koja se bave poslovima koji su ugroženi zbog pojave virusa.

- Izvršni komitet podražava mjeru Vlade koja podrazumijeva odgađanje plaćanja poreza na dobit i svih obaveza po završnom računu za 2019. godinu do 30.06.2020. godine - rekao je Dodik. Dodik je naveo i da Izvršni komitet SNSD-a traži hitno rješavanje problema transporta robe iz Republike Srpske i BiH kroz treće zemlje.