Radovan Kovačević - Foto: RTRS
SNSD je danas zvanično predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na sramnu i nezakonitu odluku Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i krivične prijave protiv pet članove CIK-a koji su za takvu odluku glasali, rekao je portparol ove stranke Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je u potpunosti uvjeren da je riječ o isključivo političkoj odluci na kakvu CIK nije imao pravo prema zakonu.

- Potpuno je sigurno da je riječ o tome da su ljudi koji su bliski SDA i DF-u Željka Komšića ovakvu odluku donijeli zato što je SNSD umjesto "Osmice" odabrao Osmorku - istakao je Kovačević.

On je rekao da SNSD očekuje da će Apelaciono vijeća Suda BiH dokazati da nije pod političkom kontrolom pomenute koalicije i da će barem jednom donijeti odluku u skladu sa pravom i zakonom.

- U tom slučaju će biti potpuno jasno da će uvažiti žalbu SNSD-a i da će se potvrditi izbor četiri delagata iz SNSD-a u Klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH - rekao je Kovačević za Srnu.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici u četvrtak, 1. decembra, odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić. Svi poslanici su glasali, odnosno njih 83.

Na jednom listiću koji je poništen, umjesto u predviđeni kvadratić kraj naziva PDP-a kao stranke, bio je prekrižen naziv te partije.

CIK BiH priznao je taj sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.