ers.jpg (211 KB)

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" /ERS/ Luka Petrović izjavio je da je gradnja solarne elektrane u Trebinju vrijedne više od 100 miliona evra značajna za ovaj grad, jer će od koncesione naknade, kada elektrana bude završena, u budžetu Trebinja biti 1.300.000 KM.

Petrović je naveo da je renomirana kompanija iz Mađarske "Lugos rinjuablz" /Lugos Renewables/, koja će graditi solarnu elektranu, do sada napravila elektrane od nekoliko stotina megavata.

"Napravila je i male elektrane od tri i pet megavata, kao i velike od 30, 40 i 50 megavata", rekao je Petrović Srni.

Kada je riječ o solarnoj elektrani koja će se graditi u Trebinju, Petrović je rekao da je planirano da ona bude snage 73 megavata, a sada je pokrenuta izmjena koncesije koja je dobijena na 146 megavata, jer su na istoj površini planirani paneli koji daju energiju sa obje strane i veće su snage.

"Sada su ti paneli snage 575 do 625 vati. Pokrenuli smo izmjenu koncesije i dobili smo koncesiju na 146 megavata. Vrijednost takve solarne elektrane biće 100 i više miliona evra, ona će doprinijeti oko 220 gigavat-časova električne energije", rekao je Petrović.