Sunce (Foto: Wikipedia/NASA Goddard Space Flight Center/) -
Zbog velike erupcije na površini Sunca, solarna oluja će 19. jula, u večernjim časovima po evropskom i jutarnjim časovima po američkom vremenu, pogoditi Zemlju.

Ogromna Sunčeva pjega i filamenti na površini Sunca su prije nekoliko dana zabrinuli astronome zbog Sunčevih baklji i koronalnog izbačaja mase usmjerene ka Zemlji, što može da dovede do nestanka struje i poremećaja u radu komunikacionih sistema.

Zemlju je u martu ove godine pogodilo nekoliko geomagnetnih oluja koje nisu izazvale veliku štetu, ali su skrenule pažnju na potencijalnu štetu koju bi mogle da izazovu jače oluje. Geomagnetna oluja klase G1 je početkom ovog mjeseca pogodila Zemlju i izazvala sjajne aurore iznad Kanade, a jedini problem je što niko nije primijetio ovu oluju dok nije bilo prilično kasno.

U petak je objavljeno da je ogromna Sunčeva baklja izbila na površini Sunca i da, ako stigne do Zemlje, to može izazvati prekide radio signala, struje i GPS-a u mnogim dijelovima svijeta.

Već narednog dana, dr Tamita Skov, poznata kao "žena svemirskog vremena" je predvidjela "direktan udar" solarne oluje koja će se desiti u utorak. Ona je objavila vijest na društvenim mrežama zajedno sa video snimkom Nasinog "modela predviđanja".

Solarna oluja je prouzrokovana nedavno povećanim aktivnostima Sunca, a ovakve erupcije mogu da oslobode 100.000 puta više energije od one koju čitavo čovječanstvo proizvede za godinu dana.

Prema snimku koji je Tamita podijelila, solarna oluja će nas pogoditi u večernjim časovima 19. jula po evropskom i jutarnjim časovima po američkom vremenu, a kako je Sunce sada u aktivnoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, očekuje se da se ovakvi događaji dešavaju sve češće do 2025. godine, kada će Sunce dostići svoj maksimum solarne aktivnosti.