Somovi duži od dva metra ulovljeni u jezeru u BiH

LIVNO - Članovi Ekološke udruge sportskih ribolovaca Buško jezero, juče su na ovom, jednom od najvećih vještačkih jezera u Evropi, ulovili nekoliko somova čija dužina prelazi dva metra.

"Onog što je pokazalo Buško jezero ne bi se posramile ni najveće svjetske ribolovne destinacije. Potpuno neočekivano, redom su padali rekordi, par somova preko 200 cm, s najvećim od 225 cm, nakon više od sat vremena borbe. Pored toga bilo je i par odličnih drilova s mrcinama koje se jednostavno nisu zaustavljale i na kraju ispravljale kuke", izvijestili su ribolovci, prenose portali.

Napominju kako su sve ulovljene ribe dokumentirane i vraćene nazad u jezero, a zbog zaštite lokacije i ribljeg fonda, video kompilacija biće objavljena naknadno kada bude izvjesno da su somovi napustili navedenu lokaciju, jer ubrzo bi ovdje trebao započeti mrijest.

"Jučerašnji rekordi prava su uvertira za nadolazeći međunarodni spin kup Buško jezero 2023. pod nazivom 'Lov na predstira' kojeg 21. maja organizuje Ekološka udruga sportskih ribolovaca. Učesnici će se tada moći takmičiti u varaličarenju umjetnim mamcima na smuđa, soma i jezersku pastrvu", zaključili su u svom saopštenju.