Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ Trebinje od danas do utorka 25. juna organizuje stručna predavanja, skupove i druženja korisnika i psihoteraputa, psihologa i psihijatara iz RS, BiH, Srbije i Crne Gore.


Predsjednik udruženja Miholjka Janković kazala je da „Sonata“ već 19 godina vodi brigu o ljudima sa problemima mentalnog zdravlja, a koji su nakon hospitalizacije i otpuštanja iz psihijatrijskih ustanova uglavnom prepušteni sami sebi.

„ Cilj skupa je povezivanje svih koji učestvuju u brizi za menatalno zdravlje i građana. Sinhronizacijom sa centrima sa mentalno zdravlje želimo da razmijenimo iskustva, posebno sa onim iz ostalih gradova RS, kao i pacijentima i čujemo pozitivne priče“, kazala je Janković.

O primjeru dobre prakse i uzajamnoj saradnji posvjedočila je i Svjetlana Opačić iz Udruženja građana „Zajedno“ iz Banjaluke. U ovo udruženje je došla kao korisnik, ali se vremenom isprofilisala i osnažila kroz radionice.

„Živi sam primjer socijalne inkluzije, jer nakon provedenih radionica i programa trenutno sa portparol u ovom udruženju, što na mom primjeru se pokazuje da se korisnici mogu i moraju uključiti u reformskae procese“, kazala je ona.

U okvoru stručnih predavanja u Trebinju borave predstavnici bolnica iz Banjaluke, Jakeša, Sokoca, Tuzle, Beograda, Podgorice i Dobrote, a u radu skupa učestovaće i zdravstveni radnici iz Trebinja i Nevesinja.

U 18 časova biće promovisane knjige profesora dr Jovana Marića „Kako sačuvati živce“ i „Muškarac naspram žene“ .

RT