Bombardovanje Srbije (Foto: EPA-EFE/STR YUGOSLAVIA OUT) -
Američki političar iz redova republikanaca Lavern Spajser je ocijenila da se čini da je čitavo pitanje onoga što se dešavalo 1999. godine u Srbiji izbrisano iz američke istorije zbog pretjerane reakcije NATO, jer je očigledno da je ono što su uradili bilo pogrešno.

Spajserova, koja je nedavno na Tviteru upitala "zašto je opšti stav da Srbija treba da se odrekne Kosova, a Ukrajina ne mora da prepusti nijedan dio svoje teritorije", rekla je za "Kosovo onlajn" da nije očekivala da će ova objava postati toliko popularna.

- Ponekad stvari treba reći. Čak i dobijam optužbe da sam plaćena da širim propagandu Vladimira Putina. Uveravam vas da me Putin ne plaća niti znam bilo šta o Rusiji - navela je Spajserova.

Ona nije htjela da ulazi u detalje da li se može na koji način uporediti ono što se dešava u Ukrajini sa događajima iz 1999. godine i na Kosovu, dodajući da postoji mnogo kontroverzi na svakoj strani ovog pitanja.

Spajserova je istakla da čitavo pitanje pokazuje jednu stvar koju ljudi moraju da shvate - da NATO nije uvijek sila dobra.

- NATO nazivaju odbrambenom organizacijom, ali su bili jako ofanzivni kada je trebalo da bombarduju Srbiju. To nije bilo ničim isprovocirano - istakla je ona, navodeći da bi istorija to zapamtila mnogo drugačije da su postojale društvene mreže u to vrijeme.

Prema njenim riječima, istorija će se ponovo osvrnuti jednog dana kako je zaista bilo, a konsenzus će biti da je Srbija dobila surov odgovor.

Komentarišući što što je biznismen Ilon Mask bio na meti uvreda albanskih političara zbog pisanja o Kosovu, Spajserova je rekla da u Americi postoje nezavisni mislioci koji sami istražuju, a da je Mask veoma dobro upućen u geopolitička pitanja.