Spasilački tim iz Brčkog - Foto: SRNA

U Brčko se vratila spasilačka ekipa koja je 10 dana boravila na području Turske zahvaćenom razornim zemotresom.

Spasioce su sinoć ispred prostorija Odsjeka civilne zaštite dočekali članovi porodica, kolege iz Odsjeka i Crvenog krsta, te gradonačelnik Esed Kadrić i šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić.

Vođa spasilačke ekipe Slaviša Lazendić rekao je da su bili raspoređeni u Kahramanmarašu, jednom od gradova koji je najviše pogođen zemljotresom.

- Tamo smo bili pridodati turskoj spasilačkoj službi sa kojoj smo vršili potragu za preživjelima. Nažalost, pošto smo radili na objektima koji su potpuno urušeni, nismo pronašli nijednu preživjelu osobu - rekao je Lazendić.

On kaže da su radili po vjetru i hladnoći i da im je najteže bilo kada su pronalazili čitave porodice zatrpane pod ruševinama, saopšteno je iz Vlade Brčko distrikta.

- Posljedice razaranja su katastrofalne - rekao je Lazendić.

On navodi da je dio tima, prije polaska, pružio potrebnu medicinsku pomoć državljanki BiH sa kojom su stupili u kontakt.

- Pregledani su i ostali mještani koji su bili tu, dali smo lijekove, hranu, vodu i ostalo što je bilo potrebno, i onda smo krenuli kući - dodao je Lazendić.

Član spasilačke ekipe Emina Hasikić rekla je da su stradanja velika, katastrofalna i da je grad potpuno urušen.

- To su jako potresne scene, neopisivo je kad vidite takve razorne posljedice, koliko je stradanja, poginulih... Humanitarna pomoć stiže sa svih strana, ljudima tamo je potrebna psihološka i socijalna pomoć - rekla je Hasikićeva.