Desetočlani spasilački tim Odjela za javnu bezbjednost, Odsjeka civilne zaštite iz Brčkog nakon putovanja koje je trajalo preko 40 sati stigao je u Kahramanmaraš, na jugu Turske.

Nakon uspostave kampa u subotu su cijeli dan proveli na ruševinama u potrazi za unesrećenima.

“Oni su također i jutros na terenu. Tim koji se nalazi u Turskoj čine; Emina Hasikić , Hajrudin Đonlić , Slavisa Lazendic , Nedeljko Gavric , Ramo Rendic , Polic Haris ,Samir Zlatić, Dino Lejla Osmanbasic , Fekri Abdil i Milisav Stanišić. Uz spasilački tim nalaze se i dva člana Crvenog krsta Brčko distrikta”, saopćio je Odjel za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH.

“Jutros rano ispratili smo naše hrabre momke iz Gorske službe spašavanja GSS Zavidovići koji će ako Bog da skupa sa kolegama iz GSS Zeničko-dobojskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine okupiti se i krenuti danas iz Sarajeva prema Turskoj”, saopćio je ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić.

Spasilačke ekipe u utrci s vremenom nastavljaju potragu i spašavanje u regijama pogođenim zemljotresima.

Broj poginulih u zemljotresima na jugu Turske povećan je na 24.617, saopćio je potpredsjednik ove zemlje Fuat Oktay.

Iz područja pogođenih zemljotresom u druge dijelove zemlje evakuisano je više od 86.000 osoba.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak su pogodila južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Brojne spasilačke ekipe i dalje predano rade na akcijama potrage i spašavanja ljudi zarobljenih u ruševinama zgrada.