Kotor: Mitropolija crnogorsko-primorska (Foto: mitropolija.com) -
Srpska pravoslavna crkva neće žuriti sa potpisivanjem Temeljnog ugovora sa budućom Vladom sve dok se politička situacija u Crnoj Gori u potpunosti ne stabilizuje, rečeno je Srni u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Iz Mitropolije su iskazali zadovoljstvo što će jedan od prioriteta buduće izvršne vlasti biti potpisivanje Temeljnog ugovora kojim će se regulisati odnosi između Crne Gore i SPC.

Međutim, kako je navedeno, kao što nije htjela na brzinu da potpiše ugovor sa odlazećom Vladom Zdravka Krivokapića uoči izglasavanja njenog nepovjerenja početkom februara, tako ni sada SPC neće po svaku cijenu i pod uslovima koje bi diktirala zvanična Podgorica potpisati sporazum.

U Mitropoliji kažu da će se SPC isključivo voditi računima da se njeni interesi u Crnoj Gori u potpunosti ispoštuju i to u obimu koji je predviđala prvobitna verzija Temeljnog ugovora.

Bez obzira šro nije potpisan Temeljni ugovor sa Vladom, iz Mitropolije su naveli da će SPC znati da zaštiti svoj položaj i mjesto u Crnoj Gori.