Patrijaršija SPC U Beogradu (Foto: Flickr/Jorge Láscar) -
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ne vidi osnovanost i opravdanost namjere premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da ne potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom /SPC/, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu, saopšteno je iz SPC.

- SPC i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svetinja - poručili su iz SPC i dodali da su sinoćnjem sastanku prisustvovali članovi Svetog arhijerejskog sinoda Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan, kao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Njegova svetost patrijarh i prisutni arhijereji izrazili su veliko žaljenje i zabrinutost za dalji položaj SPC i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda - što predstavlja čin otvorene diskriminacije.

U saopštenju je navedeno da je nakon višečasnovnog odgađanja i obavještavanja patrijarha srpskog o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21.00 čas Krivokapić stigao na dogovoreni sastanak i iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da potpisivanje Ugovora mora biti odgođeno.

- Njegova svetost je te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu - navedeno je u saopštenju.

U prijepodnevnim časovima istog dana, predstavnici Sinoda i Vlade Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore, nakon čega su crnogorski predstavnici potvrdili da će u poslijepodnevnim časovima Krivokapić doći u Beograd da bi sa patrijarhom srpskim Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor, što je iz Krivokapićevog kabineta usmeno potvrđeno patrijarhu.

Patrijarh Porfirije izjavio je ranije da je postignuta saglasnost sa Krivokapićem o potpisivanju temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC, kao i da je načelno dogovoreno da poslije vaskršnjih praznika posjeti Crnu Goru i potpiše taj dokument.

U Crnoj Gori je 26. januara 2021. godine na snagu stupio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je zvanično okončana borba za očuvanje svetinja u toj zemlji, koja je iznjedrila višemjesečne litije tokom prošle godine.

Protestne šetnje su održavane zbog pravnog akta koji je predviđao otimanje imovine i svetinja SPC u Crnoj Gori.