Srpska pravoslavna crkva -
Srpska pravoslavna crkva postoji u Njemačkoj kao dio jedne, nedjeljive autokefalne Srpske patrijaršije, a Ustav SPC i uredbe važe, kao i bilo gdje na njenom kanonskom području, i na teoritoriji Njemačke, dok su sva crkveno-jerarhijska tijela obavezna da se prema njima upravljaju, saopšteno je iz SPC.
 

U saopštenju je navedeno da je SPC primila mnogo oštrih protesta i negodovanja povodom objave koju je njemački političar Viola fon Kramon dala nakon razgovora sa Njegovim preosveštenstvom episkopom diseldorfskim i njemačkim Grigorijem - da u Njemačkoj ne postoji SPC, te poručeno da je Crkva odgovorna da saopšti istinu.

Precizirano je da na osnovu Ustava SPC odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrješavaju uprave svih tijela i organa, a Sveti arhijerejski sabor postavlja i, prema potrebi, razrješava eparhijskog arhijereja.

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon objavila je na "Tviteru" nakon razgovora sa episkopom Grigorijem da u Njemačkoj nema SPC, već su to "veoma autonomne eparhije koje se razlikuju od Katoličke crkve".

Ona je u istoj objavi, koju je kratko nakon objavljivanja i obrisala, poručila: "Popričajte sa episkopom i iznenadićete se".