Speleolozi 3.jpg (303 KB)

U organizaciji speleoloških društava „Zelena brda“ iz Trebinja i „Herceg“ iz Mostara, danas je u našem gradu održana javna tribina o lošim uticajima otpada u speleološkim objektima na našu okolinu.

Prema riječima Dejana Jankovića, člana Speleološkog društva „Zelena brda“ Trebinje tribina je organizovana u okviru projekta „Primjena specifičnih vještina speleologije u zaštiti okoline na području Hercegovine“, a koji je dio šireg projekta „Jačanje Zelene mreže u BiH“.

„Cilj ovog projekta je da se primjenom speleoloških vještina, spuštanjem u jame i pećine očisti jedan broj speleoloških objekata od otpada. Još jedan važan cilj je da se podigne svijet kod građana o važnosti očuvanja podzemnih voda u Hercegovini, jer ih odlaganjem smeća nesebično uništavamo. Kada se baci smeće u neku jamu ili pećinu, to se ne vidi, ali zatruje podzemnu vodu i to ćemo kasnije vidjeti na izvorima, gdje pijemo vodu“, istakao je Janković.

Speleolozi 2.jpg (271 KB)

Nikola Lakić, član Speleološkog društva „Zelena brda“ Trebinje kaže da će u okviru ovog projekta, pored tribina, organizovati i 4. marta akciju čišćenja jame u selu Konjsko, koja se nalazi 400 metara od seoskog puta.

„Jamu smo istraživali, dubine je šest-sedam metara i postoji mogućnost da se nastavlja, ali ne možemo da je istražimo do kraja zbog smeća. To smeće u jami ugrožava podzemne tokove, prije svega tokove kojima se snabdjeva grad Trebinje, odnosno izvorište Vrelo oko, jer se nalazi na većoj nadmorskoj visini od ovog izvorišta“, naveo je Lakić.

Zato još jednom apeluju na građane da smeće odlažu na mjesta predviđena za to, kako bi sačuvali našu životnu sredinu.

Projekat speleoloških društava iz Trebinja i Mostara uz finansijsku podršku Ambasade Republike Italije provodi i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH.