Migranti (foto: No Name Kitchen) -
Njemački list Špigl objavio je tekst u kome tvrdi da hrvatski policajci tuku migrante prilikom pokušaja prelaska granice iz BiH.

Osim svjedočenja migranata, objavili su i video na kojem se vide pretučeni migrant sa strane granice BiH u mokrim pantalonama i bez cipela, i uniformisane osobe s druge strane.

Špigl je sproveo višemjesečno istraživanje u suradnji s Lajthaus Riportsom. Rekonstruisali su put migranta Ibrahima, a razgovarali su sa još tri osobe s kojima je putovao.

Špigl tvrdi da njihovo istraživanje otkriva uznemirujući stepen nasilja koji je postao norma na spoljašnjim granicama EU.

Kako piše Špigl, EU je do sada ignorisala kršenja prava na hrvatskoj granici.

Ibrahim je prije dvije godine otišao iz Kašmira sa ciljem da se domogne Evrope. Na kraju je uspio da pređe granicu i došao je do Italije gdje trenutno živi i gdje je zatražio azil.

MUP Hrvatske: Žele da diskredituju Hrvatsku

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske reagovali su na Špiglovu reportažu.

U MUP Hrvatske tvrde da je "javnost suočena s drugim talasom neutemeljenih optužbi na račun hrvatske policije", nakon što je njemački Špigl objavio snimke za koje tvrde da pokazuju policijsku brutalnost prema migrantima koji iz BiH prelaze u Hrvatsku.

Odbacujući tvrdnje o policijskom nasilju, MUP u saopštenju navodi da je prvi talas optužbi bio uoči donošenja odluke o ispunjavanju tehničkih uslova za pristupanje šengenskom prostoru, kao i tokom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Oba navedena talasa optužbi dolaze iz iste kuhinje, odnosno niza nevladinih organizacija koje su djelovale odnosno još uvijek djeluju na području BiH, dok nijedna od njih ne djeluje na području Republike Hrvatske. Cilj im je isključivo i samo diskreditovati Republiku Hrvatsku, negirati činjenice da Hrvatska ima pravo na zaštitu svojih granica. Konačni cilj je stvaranje pritiska i plasiranje negativne slike u javnosti kako bi se spriječilo donošenje odluke o našem članstvu u šengenskom prostoru - kažu u MUP Hrvatske.

Pišu da Hrvatska svoju granicu ne štiti radi pristupanja šengenskom prostoru ni da bi dobila evropska sredstva za opremanje policije.

- Hrvatska policija granicu štiti od ilegalnih migracija, štiti je od nezakonitog postupanja i opasnosti koje sa sobom mogu donijeti ljudi bez dokumenata i bez identiteta, a čini to da bi stanovnicima Hrvatske pružila mir i bezbjednost - navode iz MUP Hrvatske.

U MUP Hrvatske tvrde da masovne tuče, napadi na građane i međusobni sukobi koji nerijetko završavaju smrtnim ishodom, kojima, nažalost, svjedoče građani BiH, nisu dio izvještavanja tih organizacija niti se takve događaje smije propitkivati.

- Propitkivati se smije samo pravo Hrvatske da štiti sopstvenu granicu - piše MUP Hrvatske.

Smatraju da je namjera nezakonitih migranata koji se kreću duž tzv. balkanske rute da ih se na tom putu ne registruje. Oni koji u tome uspiju i zateknu se u Hrvatskoj zatražiće azil i zatim prije ili kasnije nastaviti svoj nelegalni put najčešće prema Austriji, Njemačkoj i Italiji, kažu u MUP Hrvatske.

MUP Hrvatske: Tako se stvara začarani krug

Smatraju da se time stvara začarani krug, s jedne strane sekundarnih migracija, budući da migrante države odredišta potom vraćaju u Hrvatsku, da bi potom uslijedio njihov novi pokušaj nezakonitog prolaska - dok ne uspiju.

S druge strane dolazi do značajne zloupotrebe sistema međunarodne zaštite u Hrvatskoj. U većini slučajeva radi se o muškarcima samcima iz Avganistana, Pakistana, Iraka, Irana, Bangladeša, Alžira i Maroka u dobi od 20 do 45 godina".

U MUP Hrvatske tvrde da su o tome u više navrata upoznavali strane medije, ali s obzirom da to ne objavljuju, kao i mnogobrojna spašavanja migranata na području Hrvatske, očito je da procjenjuju da te činjenice ne bi bile od interesa za njihove čitaoce.

- Svjesni da postupanja koja nam se stavljaju na teret mogu imati negativan uticaj na hrvatsku policiju, prvi smo u Evropskoj uniji započeli razgovore s Evropskom komisijom, Agencijom EU za temeljna prava i drugim dionicima. Spremni smo uspostaviti nezavisni mehanizam nadzora postupanja na granicama. To je naš zahtjev i način na koji želimo dokazati ispravnost i zakonitost našeg postupanja - naglašavaju iz MUP Hrvatske.

"Sekvence snimki sadrže niz nedosljednosti"

Vezano uz snimke koje je objavio Špigl u MUP Hrvatskekažu da su i prije objave bili upoznati sa sadržajem i da su snimku detaljno analizirali.

- Sekvence snimki sadrže čitav niz nedosljednosti i proturječnosti, kako u ponašanju tako i u odjeći učesnika, te se iz istih ne može sa sigurnošću potvrditi da se radi o regularnim pripadnicima hrvatske policije. Ne tolerišemo nikakvo nasilje u zaštiti granice, niti je ono sastavni dio naših postupaka, stoga zaključno navodimo kako nemamo evidentiranih postupanja prema datumu i lokaciji koji se navode u objavi - navode iz MUP Hrvatske.

Dodaju da će navodne događaje, "kao i u svim ranijim slučajevima, na temelju dostupnih informacija temeljno provjeriti i o svemu utvrđenom obavijesti hrvatsku i inostranu javnost kao i Evropsku komisiju".