Nakon što je Ustavni sud BiH osporio jedan od članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske i donio odluku prema kojoj se ovo zemljište proglašava državnim, u vlasništvu BiH, sličan scenario bi se mogao desiti i kada je u pitanju šumsko, ali i vodno zemljište u Srpskoj.sporna-odluka-bh sud.jpg

Upozorili su na ovo iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističući da postoji realna opasnost da predstavnici bošnjačkih partija iskoriste posljednju odluku Ustavnog suda BiH i podnesu sličnu apelaciju i za šumsko zemljište, koje zauzima oko 52 odsto teritorije RS.

- Ne bi nas iznenadilo da se odluče i na taj korak, te na taj način ugroze teritorijalni integritet i suverenitet Srpske, a koji joj zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

Na ovaj način ukupno više od 60 odsto teritorije Srpske bi se našlo na udaru - istakli su za “Glas Srpske” iz ovog ministarstva, navodeći da je posljednja odluka ovog suda nezakonit i neustavan presedan protiv kojeg će se boriti svim legalnim sredstvima.

Kako su objasnili, Ustavni sud BiH je donoseći ovu odluku “pogazio” svoje ranije odluke iz 2017. i 2018. godine.

- Oni su tada razmatrajući različite apelacije naveli da je poljoprivredno zemljište dobro od opšteg interesa te da je ovo zemljište, a koje nije bilo predmet privatizacije, vlasništvo Srpske, odnosno da ona njime upravlja i raspolaže - naveli su iz ovog ministarstva.

To je uostalom, kako kažu, potvrdio i OHR, koji je 2010. godine donio odluku o popisu državne imovine u i izvan BiH, a kojom kao državna imovina nije popisano poljoprivredno zemljište na koje se odnose izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

- Ustavni sud je sada pogazio sve svoje ranije odluke, što govori da se radi o čisto političkom potezu koji nema nikakve veze sa pravom, a ni sa Ustavom BiH, a čiji je tumač ovaj sud - rekao je portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

Da se radi o politički motivisanoj odluci Macanović argumentuje i primjerom iz FBiH, gdje sličan zakon godinama postoji, a koji za “tumače ustavnosti” nije sporan.

Naime, u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu FBiH iz 2009. godine, a za koji su glasali poslanici SDA, takođe stoji odredba da je FBiH ta koja odlučuje kako će raspolagati poljoprivrednim zemljištem.

- Federacija je titular nad poljoprivrednim zemljištem. To nikome nije sporno, ali jeste kada je u pitanju RS. Šta nam sve to govori, da se radi o politički motivisanoj odluci i udaru na suverenitet Srpske, s ciljem da se centralizuje BiH - uvjeren je Macanović.

U međuvremenu, dodao je on, ministarstvo će nastaviti da ovu imovinu upisuje kao vlasništvo Srpske, jer joj je to pravo dato kroz Ustav BiH.

Riječ je o oko 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se do sada vodilo kao vlasništvo raznih poljoprivrednih kombinata, a koji godinama unazad više ne postoje.Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske.

Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.