predizorna kampanja.jpg

Danas zvanično počinje kampanja za lokalne izbore koji su zakazani za 15. novembar. Mjesec dana političke partije koje učestvuju na ovim izborima okupljaće se, predstavljati kandidate za gradonačelnike, načelnike, lokalni parlament.

Kandidati u Hercegovini takođe će , svako na svoj način, pokušati da uvjere glasače da su baš oni najbolji izbor. Podjsećamo ko se sve bori za mjesto prvog čovjeka Trebinja kao i opština istočne Hercegovine .

U trci za mjesto gradonačelnika Trebinja učestvuju Mirko Ćurić iz SNSD i Ilija Stanković iz SDS. Četrdesetjednogodišnjeg Ćurića , podržava još devet političkih subjekata. Po struci je ekonomista, a funkciju gradonačelnika obavlja od vanrednih izbora 2019. godine i ovo će mu biti druga izborna trka.

Konkurent mu je Ilija Stanković, iz SDS , tako da ova stranka u Trebinju, nakon 12 godina ima svog kandidata za gradonačelničku funkciju. Stanković, pedeset trogodišnji mašinski inženjer, zjednički je kandidat četiri opozicione partije. Ovo je I njemu druga kandidatura.

I u Bileći dvojica kandidata i ni jedan od njih ranije se nije bavio politikom.

Veselin Vujović, trenutno je predsjednik Boračke organizacije u Bileći. Nije član nijedne političke stranke. Rođen je 1962. godine, po struci tekstilni inženjer, a kandidat je SDS-a i još četiri opozicione partije. Konkurent mu je dvije godine stariji Nenad Vukoje, preduzetnik , vlasnik mljekare “Pađeni”. Vukoje je takođe nov u politici, a na izbore izlazi kao kandidat SNSD-a , uz podršku još osam partija.

U Gacku u izborni duel ulaze jedan od veterana lokalne politike i jedan debitant na političkoj sceni: tridesetsedmogodišnji ljekar- ortoped Ognjen Milinković , novo je lice u politici. Kandidat je SNSD-a, a u izbornoj trci ima podršku još šest stranaka. Protivnik mu je šezdesetčetverogodišnji ekonomsita Milan Radmilović, koji je na mjestu načelnika opštine Gacko od 2000. godine. Radmilović ide u trku za šesti mandat. Osim matičnog SDS-a , podržavju ga još dvije partije.

Jedino je Nevesinje, u trci za načelnika opštine, ponudilo tri kandidata.

Po drugi mandat za načelnika ove opštine ide Milenko Avdalović iz SNSD- a, diplomirani politikolog, rođen 1965. godine. Za načelnika je izabran na prošlim lokalnim izborima, a osim matične stranke, vjetar u leđa u novoj kandidaturi daje mu još sedam političkih subjekata.

Kandidat SDS-a i opozicionih partija je Milovan Cvijetić, inženjer je poljoprivrede i ima 56 godina. Ranije je obavljao funkcije predsjednika izvršnog odbora i predsejdnika skupštine opštine Nvesinje.

Kandidata u Nevesinju ima i Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj. Riječ je o nestarnačakoj ličnosti, šezdesetčetverogodišnjem Milanu Šipovcu, ekonomsiti u Šumama RS koji sada prvi put ulazi u politiku.

U Ljubinju u izborni duel ulaze Stevo Drapić, kandidat SDS- a, četrdesetsedmogodišnji inženjer poljoprivrede, privrednik i dugogodišnji aktivista u lokalnoj politici I Risto Milutinović, tridesetosmogodišnji veterinar, zaposlen u administrativnoj službi opštine Ljubinje. Milutinović je kandidat SNSD-a. Podržva ga koalicija od šest i po stranaka. Dio odbora Socoijalističke partije srpske podržava jednog, a drugi dio drugog kandidata u Ljubinju .

U opštini Berkovići nastavljaju tradiciju kandidovanja mlađih predstavnika za načelničku funkciju. Svojevremeno najmlađi načelnik u Srpskoj, tridesetšestogodišnji pravnik Nenad Abramović iz SDS- a ide u trku za treći mandat. Na megdan mu izlazi ovog puta najmlađi od svih kandidata u istočnoj Hercegovini: dvadesetosmogodišnji Bojan Kojović iz SNSD- a, takođe pravnik po struci, trenutno zaposlen u jednom privatnom preduzeću.

I za mjesto načelnika u najmanjoj istočnohercegovačkoj opštini, Istočnom Mostaru, koja ima svega nekoliko stotina stanovnika, utrkuju se dva kandidata. Božo Sjeran iz SDS- a načelničku funkciju obavlja od izbora 2016. godine, a da li će dobiti još jedan mandat zavisi od toga koliku podršku dobije njegov konkurent iz SNSD- a, šeszdesetpetogodišnji ekonomista Milorad Račić, koji se prvi put kandiduje.

Na listama koje su ponudila poltičke partije za odbornička mjesta u Hercegovini ima predstavnika svih generacija. Svako je, istakli su, birao najbolje u svojim redovima.

Narednih mjesec dana pokušavaće da pokažu zašto su se odlučili baš za te kandidate. Prednost ili možda kandidatima koji su već na pozicijama prvih ljudi grada i opština ili u odbornici u lokalnim parlamentima jeste što su već imali priliku da pokažu svoje sposobnosti.

Kako god, trka počinje. Finiš je 15. novembra.

Ova kampanja teče uz mjere propisane zbog epidemiološke situacije izazvane korona virusom.

I na tu činjenicu kandidati, željni pobjede, mraju da obrate pažnju, jer politika nikako ne smije da bude važnija od zdravlja ljudi.