Kosmet - barikade (Foto:  EPA-EFE/STR) -
Srbi na sjeveru Kosova i Metohije i dalje su na barikadama. Prištinska policija je demantovala da je juče u Kosovskoj Mitrovici uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihailovića.

Potvrdila je da je u četvrtak u Bošnjačkoj mahali u tom gradu uhapsila Slađana Trajkovića, takođe pripadnika prištinske policije koji je napustio tu službu. Razmatra se vraćanje đaka u škole na sjeveru KiM.

KFOR je na Tviteru objavio da pažljivo prati situaciju na sjeveru Kosova i Metohije.

- KFOR ima sposobnost i osoblja da omogući bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice, na osnovu rezolucije 1244 iz 1999. godine - navela je misija na Tviteru.

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Sjevernoj Mitrovici, kao i da su njeni pripadnici na sjeveru spriječili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija DŽeljalj Svečlja negirao je da prištinska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce.

Advokat Dejan Vasić, koga je Kancelarija za Kosovo i Metohiju angažovala u slučaju Slađana Trajkovića koji je u četvrtak uhapšen u Sjevernoj Mitrovici, posjetio je Trajkovića u Prištini. Vasić je za Kosovo onlajn rekao da mu je takođe dostavio lijekove, i dodao da je njegovo zdravstveno stanje za sada stabilno.

Na sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca, sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa prostora sjevera Kosova i Metohije, a na preporuku kriznog štaba, donesena je odluka da se uputi zahtjev lokalnim samoupravama da se od ponedjeljka izvođenje neposredne nastave za učenike osnovnih škola, a onlajn za učenike srednjih škola.

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na sjeveru KiM.